termés

2019.06.06. 09:00

Idén kedvezett az időjárás a baracknak

Kajszibarack szakmai napot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogyi Szervezete és a Balaton Ker-Tész Szövetkezet. Ültetvénybejáráson és szakmai előadásokon vett részt másfél száz termelő és szakember Somogytúron. Sőt még a somogytúri barackból készült fagylatot is megkóstolhatták.

Góz Lilla

– Az elmúlt 13 hónap melegebb volt a sok éves átlagnál, május az első olyan hónap idén, ami hűvösebb 2,5 fokkal az átlagnál és dupla annyi csapadék hullott – mondta el előadásában Bíróné Kircsi Andrea, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

– A magyar kajszibaracknak kiemelkedő ízvilága van, ezt az előnyt pedig fenn kell tartani – mondta el Szentpéteri Tamás, szaktanácsadó. Megjegyezte: tavaly az ágazatot komoly bevételkiesés érintette, idén viszont rekord termés mutatkozik.

– A mediterrán országok főként konkurensek a piacon. Fel kell venni a versenyt, árban nem tudjuk, csak is minőségben – tette hozzá Szentpéteri Tamás.

– Termelőink tapasztaltan választanak tájegységhez igazodó jó termőképességű fajtákat – mondta el Lucza Zoltán, szaktanácsadó. A szakember előadásában kiemelte: hiányosságot lát a fapusztulásokat tekintve.

– Olyan komplex betegséggel állunk szembe, amely ellen nincsenek hatékony megoldásaink. Nyilván növényvédelmi eszközökkel védekezünk, de egy fitoplazma annyira kezdetleges típusú kórokozó, amelyhez nem férünk hozzá – jegyezte meg a szakember.

– Tavaly az átlagos termés 25 százalékát takarítottuk be, a tavaszi fagyokat megsínylette az állomány – mondta el Gara Miklós, a Balaton Ker–Tész igazgatója. Hozzátette: vannak olyan fajták, amelyek a hajtásfakadást épp hogy elhagyták a hűvös májusban, de bíznak abban, hogy idén bőséges termésük lesz. Megjegyezte: az ötvenes évek végén Balatonboglár és környékén 5–600 hektárnyi kajszibarack volt, jelenleg 150 hektárnyi területen foglalkoznak a gyümölccsel.

– Háromszáz hektár barackot termelnek a megyében, ennek felét itt Látrány és Somogytúr környékén – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: a kajszibarackért kilónként egy euró feletti árat kapnak.

– Hurrá optimizmus van a baracktermelők körében, idén kedvezett az időjárás a gyümölcsnek. A termelők nagy része nem szakember, anélkül, hogy intergrálva lennének, egyedül nem sokra mennének. Az ágazatot irányító szakmai team segít nekik a szakmai munkában és az értékesítésben egyaránt – jegyezte meg a megyei elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában