aktív vakáció

2019.06.13. 14:00

Ingyenes nyári táborok várják a gyerekeket Somogyban

A szünidő közeledtével kezdődnek a nyári napközis táborok, a megyében minden általános iskola szervez ilyet. Ezek rendszerint ingyenesek, hiszen mindkét tankerületben az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) támogatásával szervezik meg.

Koszorus Rita

Pozsár Mónika három gyermeket nevel, közülük ketten iskolások. – Az intézmény által szervezett sporttáborba mennek majd – mondta lapunknak a családanya. – Ez nagyon jó, mert ismert környezetben, ismert emberekkel, barátokkal töltik az időt. És az sem utolsó szempont, hogy ingyenes, mert számos táborlehetőség közül lehet válogatni, de ezek rendszerint roppant drágák.

A Kaposvári Tankerületi Központ arról tájékoztatott, hogy idén nyáron az Erzsébet-táborokban tizenhat iskolából hatszázhetvenhat diák pihen majd hat turnusban, ahol hatvannyolc pedagógus foglalkozik velük. A nyári szünet első két hetében pedig tematikus programheteket szerveznek, ezek részben napközis, részben bentlakásos jellegűek. A tervek szerint tizenöt intézményből ezerötszáztizenhat gyerek vesz majd részt ezeken. A programban részt vesz a Kodály Zoltán központi Általános Iskola és tag­iskolái, a Duráczky Óvoda, Általános Iskola és Módszertani Intézmény, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és a Jálics Ernő Általános Iskola.

A tankerület tájékoztatása szerint, a projekt támogatásával megvalósuló táborok témái széles skálán mozognak. Hiszen lesz nomád tábor, kalandtábor, de a szünidőben ismerkedhetnek a gyerekek a KRESZ-szel és a közlekedéssel, valamint sport-, idegen nyelv, környezet- és természetvédelem, művészeti tábor is lesz. A szervezők digitális témákban is hirdettek lehetőséget az iskolásoknak, valamint életvezetés, közösségi szerepvállalás és családi életre való nevelés is bekerült a táborok sorába.

Siófok térségében sem maradnak a gyerekek ingyenes tábor nélkül. A Siófoki Tankerületi Központ két EFOP-pályázat jóvoltából szervez programokat, összesen mintegy 157 millió forintból. Ezeken a tanulók közel egynegyede vehet részt, összességében 3600–3800 diák.

Külföldön is táborozhatnak a gyerekek

Nem csak napközis elhelyezésben gondolkodhatnak a Siófok környéki szülők, hiszen bentlakásos formában is lehetőséget biztosítanak a gyerekek értelmes nyári kikapcsolódására az iskolák. A diákok három–öt napos időtartamra mehetnek táborozni belföldön Siófokra, Kaszóba, Somogyszobra, Balatonszemesre, Patcára és Alsómocsoládra, illetve külföldön Horvátországba és Ausztriába.

A táborlehetőségeket a családok jellemzően a nyári szünet elején, a tanévzárást követően vehetik igénybe. Ez egyben könnyítés is a szülőknek, akik nem tudják megoldani a nyári felügyeletet, vagy problémát jelent erre az időtartamra szabadságot kivenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában