energia

2019.06.17. 17:26

Letették a giga napelempark alapkövét Kaposváron

Kétszáz hektáron 32 milliárd forintból épül Kaposváron Közép-Európa legnagyobb naperőműve. A beruházás alapkövét hétfőn délután tették le Fészerlakon.

Góz Lilla

– Közép–Európa legnagyobb 100 megawattos naperőművének alapkövét tesszük ma le, nagy ünnep ez számunkra – kezdte köszöntőjét Szita Károly, Kaposvár polgármestere. A beruházás réven egy ötvenezres város teljes villamosenergia igényét tudják kielégíteni. Szita Károly megjegyezte: a kínai beruházónak nem véletlenül esett a választása a somogyi megyeszékhelyre.

– Nálunk magas a napsütéses órák száma, s kiemelendő, hogy a környezetvédelem iránt komolyan elkötelezett emberek élnek Kaposváron. Több mint egy évtizede határoztuk el, hogy élhető, zöld várost építünk. Célunk, hogy 2030–ra megújuló energiák használatával a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el – jegyezte meg a városvezető.

– A forróság is mutatja, hogy a helyszín nagyon alkalmas a naperőmű megépítéséhez – kezdte köszöntőjét Lio Bo, a Kínai Nagykövetség kereskedelmi attaséja. Kiemelte: Magyarország és Kína között kölcsönös bizalom van évtizedek óta, a két ország kapcsolata legjobb időszakát éli. Bemutatta a kivitelező CNC vállalatot is, amely százmilliárd amerikai dollárt meghaladó befektetést hajtott végre külföldi partnerországaiban.

– A több éve előkészített projekt mérföldkő, támogatja hazánk klímapolitikai céljait, miszerint 2050–re karbon semlegesen kívánjuk előállítani a felhasznált energiát – mondta el Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, aki azt is kiemelte: tárgyalnak kínai partnerükkel a jövőbeli gazdasági együttműködésekről.

A beruházó cég a világ 250 legnagyobb vállalata között szerepel az elektromos szektorban.

– 2017–ben írtuk alá az első megállapodást Kaposvárral. Fontos szempont volt elkötelezettségük a környezetvédelem iránt – hangsúlyozta Ruan Guang, a CNC elnöke. A beruházás révén 120 ezer tonna szén–dioxid kibocsájtástól mentesül a város. A tervek szerint a kétszáz hektárnyi területen megvalósuló naperőmű idén decemberre készül el Kaposváron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában