ép lófogsor

2019.06.05. 20:00

Már a lovak is fogtömésre járnak

Közel 500 komplex fogászati kezelést végeztek a kaposvári Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat 2016-ban Kelet-Európában elsőként megnyitott ló-fogászati és fejsebészeti centrumában. A speciális felkészültségnek köszönhetően több olyan állatnak az életét sikerült megmenteni, amiket már véglegesen el akartak altatni.

Góz Lilla

Budapest mellől érkezett Herceg. A lónak több őrlőfogán két-három centiméter mély szuvasodott csatornák alakultak ki, amely következtében fogai kettétörhetnek. A szuvasodott üregek kitakarítását és fertőtlenítését követően speciális, fényre kötő kompozittal töltötték ki az üreget. A beavatkozást követően fél óra múlva Herceg már vidáman ropogtathatja a szénát.

A Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat 2016-ban Kelet-Európában elsőként nyitott ló fogászati és fejsebészeti centrumot, amely szorosan együttműködik az Európai Állat Fogász Szakkollégiummal, illetve a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem Ló Fogászati és Fejsebészeti Klinikájával. Hevesi Ákos a klinika vezető állatorvosa az elmúlt 5 évben az összes európai szakirányú képzést elvégezte annak érdekében, hogy a legmagasabb szintű fogászati és fejsebészeti ellátást nyújthassák az arra rászoruló lovaknak.

– Több olyan állatnak az életét sikerült megmentenünk, amiket már véglegesen el akartak altatni. – mondta el Hevesi Ákos. Hozzátette: Magyarországon egyedülálló módon ők végeznek fogmegtartó kezeléseket, mint például gyökérkezelés, gyökércsatorna tömés, gyökércsúcs eltávolítás, foghézag zárás, fogszuvasodás gyógykezelése, minimál invazív endoszkópos arcüreg műtétek, továbbá fogmedri fog darabolás.

– Egy ló rágófogának 5–8 gyökér csatornája van, melyek egyenként – életkortól függően – akár 12 cm hosszúak is lehetnek. Éppen ezért egy fog precízen elvégzett, komplex kezelése nagy kihívás a szakmának és akár öt-hat órát is igénybe vehet. A ló fogának elvesztése súlyos rövid és hosszútávú szövődményekkel járhat, ezért az igényes lófogászat a világon mindenhol a fog megtartására koncentrál. Ezt tesszük mi is – jegyezte meg a centrum vezetője. Az elmúlt két hétben 11 olyan fogat sikerült megmenteniük, amelyeket el akartak távolíttatni a korábbi terápiás javaslatok alapján.

 

Tartós tömés menti meg az állatot

Nyolc centiméter hosszú gyökércsatorna-tisztító eszközökkel távolítják el a nemkívánatos szennyezett szövettörmeléket, majd több rétegű gyökércsatorna-kitöltést követően behelyezésik a tartós kompozit, amellyel tartósan és fájdalommentesen tud rágni az állat éveken keresztül. Több olyan állatnak az életét sikerült megmenteni, amiket már véglegesen el akartak altatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában