mentés

2019.06.26. 18:40

Megtizedelte a fényszennyezés a zselici rovarokat

Csillagászoknak, fizikusoknak és a fényszennyezéssel foglalkozóknak szerveztek konferenciát Hajmáson.

Munkatársunktól

Az eseményre a világ minden pontjáról, például Kínából, Kanadából és több európai országból is érkeztek tudósok. Az összejövetel fő témája az égbolt fényességének értelmezése volt, de arról is szóltak, hogyan adódik össze több településnek a különféle fénye. Kolláth Zoltán, csillagász, a konferencia egyik szervezője kérdésünkre elmondta: fontos ezekről beszélni, mert ez egy növekvő probléma és ma már tudják, hogy a környezetünket nagyon drasztikusan érinti a fényszennyezés. A Zselicben például tizedére csökkent a repülő rovarok száma, de az emberi egészségre is hatással van. A nőknél a mell, a férfiaknál a prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhat az, hogyha hideg fehér fényekkel világítanak éjszaka.

Kolláth Zoltán kiemelte: ezért is indították el Bárdudvarnokokon azt a programot, amelynek köszönhetően éjjel csak meleg, narancssárgás fénnyel világítanak a településen. Ez ugyanis sokkal jobb, mint a manapság elterjedt LED-es fehér fények. A csillagász hangsúlyozta: a bárdudvarnoki utcai fényforrásoknak a cseréje egy kutatás volt, de fontosnak érezték azt is, hogy kikérjék az ott élők véleményét. Az egyik közösségi oldalon kérdezték meg az embereket arról, hogy az új utcai világítással mennyire elégedettek. A válaszadók többsége pozitív visszajelzést adott és tetszett nekik az, hogy a fényforrások jobban megvilágítják környezetüket.

A Fényszennyezés, elmélet, modellezésék és mérések elnevezésű konferenciát már sokadik alkalommal szervezik meg a nemzetközi szakembereknek. Az elmúlt években Szlovákiában, Kanadában és Spanyolországban gyűltek össze a fényszennyezéssel foglalkozók.

Csillagot vizsgálnak és világítást elemeznek

A fizikus és csillagász szakemberek több napot töltenek el a Zselicben. A hagyományokhoz hűen, most is nagyvárostól távol, egy kevésbé fényszennyezett helyen szervezték meg a pénteken záruló összejövetelt. A tudósokat a környező településekre kirándulni is elviszik a szervezők. A Zselici Csillagvizsgálóban például az eget kémlelhetik majd, Bárdudvarnokon pedig a megújult közvilágítás különböző beállításait testközelből tekinthetik meg a konferencia résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában