hagyományőrzés

2019.06.26. 18:53

Népi kismesterek a Vigasságok terén

Kosarat fontak, szőttek és babát is készítettek a táborozók a Vigasságok terén és a kaposvári múzeumban. A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület harmadik alkalommal várja a héten a kézművesség iránt érdeklődőket.

Góz Lilla

– Ezt a szálvesszőt befűzzük, ide teheted tovább a kezed – mutatta a kosár fenekének a fonását Kakas József. A kisbajomi népi iparművész nyolc évesen készítette el első fonott kosarát, a mesterséget szüleitől leste el.

– Kettes gyűrűfonást sajátítja el hét táborozónk. Sokan már visszajárnak hozzám, ők már füles tároló és gyümölcskosarakat is készítenek – mondta el Kakas József. Megjegyezte: a jó minőségű vessző az alapja a fonásnak.

– Amerikai piros fűz vesszővel dolgozunk, előre hat órán át áztatjuk. Van színezett is, a fekete színt rozsdával festjük meg, így picit lágyabbá válik – jegyezte meg a kosárfonó.

– Régóta szerettem volna megismerkedni a kosárfonással, véget ért a tanév, így el tudtam jönni – mondta el a simonfai Zimmer Kata. A pedagógus korábban az interneten próbálta ellesni a fonás mesterségét.

– Sokan először próbálják ki, a foglalkozások kedvcsinálók a népi kismesterségekhez – mondta el Csapó Angéla iparművész. Ő a szövést ismertette meg az érdeklődőkkel. Első alkalommal 29 szállal, majd 56 szállal dolgoztak, egyre szélesebb felületen. A harmadik napon pedig egy kisebb méretű tarsoly is készül, amely pántját asztali kötélverővel alkotják meg. A moldvai csángók motívumai jelennek meg a szőtt alkotásokon.

– Az elmúlt években száznál több táborozónk volt, idén hatvannyolc fővel zajlanak a foglalkozások, számukra minden alapanyagot és eszközt biztosítunk – tette hozzá Csapó Angéla.

Mosolygós szőke és barna hajú kékfestő szoknyás babák ültek a múzeum egyik asztalán. Török Emőke öltöztethető, mosható kicsi gyerekeknek való babákat varrt táborozóival.

– Az örökkévalóságnak dolgozunk, az elkészített babát szeretik, melegséget áraszt és egy kedves személytől nagymamától, édesanyjától kapja meg a gyermek – jegyezte meg a babakészítő.

– Nem csak nyáron, hanem év közben is több babavarró foglalkozáson vettem részt, ahol sok szépet tanultam – mondta el Mészárosné Segesdi Zsuzsanna. Szerinte az alkotás türelem nélkül nem megy, serényen varr, hogy Panka unokája csillogó szemű babával gazdagodhasson.

 

Tanítják, hogy ne merüljön feledésbe

Harmadik alkalommal rendeztek egy héten át foglalkozásokat az érdeklődőknek. Sok óvónő és tanítónő is jelentkezett, hogy a megszerzett kézműves tudást a későbbiekben munkahelyükön hasznosíthassák. Naponta négy órán át sajátíthatják el a mesterségek alapjait. Tízféle nép mesterség: faragás, fazekasság, szövés, kosárfonás, nemezelés, bőrművesség, babakészítés, mézeskalács készítés, nemezelés, gyöngyfűzés, tojáshímzés közül választhattak a táborba jelentkezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában