fotók

2019.06.30. 09:00

Örömünnep: négy papot szenteltek fel Kaposváron

Ünnepi szentmisére szólította a híveket a kaposvári székesegyház harangja. Varga László megyés püspök négy diakónust szentelt pappá: Koszoru Pétert, Tölgyesi Dávidot, Vida Zoltánt és Pisztora Ferencet.

Góz Lilla

Zsúfolásig megtelt a kaposvári székesegyház szombaton. Délelőtt fél tizenegykor a megyés püspök és a papok bevonulásával kezdetét vette az ünnepi szentmise.

– Papot szentelni nagy öröm, négy papot szentelni nagyon nagy öröm. Isten hozott benneteket erre a különleges ünnepre – mondta el köszöntőjében Varga László megyés püspök. A négy diakónusnak felszentelése előtt számos lelkigyakorlaton kellett részt vennie, valamint a szentírásból választaniuk kellett egy jelmondatot, ami kifejezi a küldetésüket. A papszentelés legfontosabb része volt, amikor a megyés püspök, mint az apostolok utóda imádság és kézrátétel által átadja a Krisztustól kapott áldozópapi hatalmat és küldetést. Az egyházban már kétezer éve így történik a lelki hatalom átadása.

– Nagy öröm van bennem, hogy életemben Istent szolgálhatom – mondta el Tölgyesi Dávid, aki a négy felszentelt diakónus egyike. Hozzátette: sokat tanult Nagykanizsán Imre atyától és a jövőben is ott teljesít szolgálatot a Jézus Szíve Plébánián.

– Tudom, hogy a Jóisten szeret engem, ezért is lettem pap. Küldetésemnek tartom, hogy nyitott legyek a hívek felé és gondozzam a lelküket, segítsem kiteljesedésüket – jegyezte meg Tölgyesi Dávid. Koszoru Péter 2016–ban került Rómába, három évet töltött a Pápai Gergely Egyetemen. Olasz nyelven végezte el a teológiai alapképzést.

– Családom vallását gyakorló katolikusokból áll, emellett motiváltak a pályaválasztásomban azok a gyerekkori táborok, ahol megismerhettem a keresztény hitet – mondta el Koszorus Péter. Véleménye szerint a mai kor kihívásaira választ kell adnia egy papnak, ez a szerep pedig kialakulóban van Magyarországon. A jövőben Kaposfüreden fog káplánként szolgálatot teljesíteni. Nem csak országszerte, hanem Somogyban is szükség van a fiatal papokra, akik átveszik a kiöregedő plébánosok helyét. Egy-egy papra 5-7 település jut a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában