Doktor Pont

2019.06.17. 20:00

Pont ott fejlesztenek, ahol szükség van rá

Ünnepélyesen is átadták a kastélyosdombói Doktor Pontot, ahol a háziorvos és a fogorvos egy helyen várja majd a gyógyulni vágyó falubelieket.

Koszorus Rita [email protected]

Kastélyosdombó, 2019. június 17. Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége (j2) az Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON támogatásával épült Doktor Pont új egészségház átadásán, Kastélyosdombón 2019. június 17-én. MTI/Varga György

Közel húsz éve nem történt felújítás az 1800-as években felhúzott épületben. Most új pompájában fogadta az orvosi rendelő átadásra érkező vendégeket és helybélieket. Érdeklődve szemlélt körbe az ismerős épületben Sztojka Istvánné is, aki valaha még dolgozni járt a rendelőbe. – Nagyon örülök ennek a felújításnak – mondta az idős asszony. – Itt lakom a szomszédban, beteges vagyok és nem bírok sokat menni. Jó, hogy itt van közel az orvos. Ráadásul huszonöt évig dolgoztam a doktor mellett, takarítottam. Úgyhogy nekem ismerősek ezek a falak.

Hozzátette: az is örömteli, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet aktívan segíti a települést. – Nagyon jó, hogy ez így működik – mondta kérdésünkre a kastélyosdombói asszony. – A Segélyszervezetnek köszönhetően a faluban megmozdult valami, különben biztosan nem lenne semmi. Jó hogy itt vannak.

Kastélyosdombó, 2019. június 17.
Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.
MTI/Varga György

Az Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON segítségével újulhatott meg a régi orvosi rendelő és kaphatott új funkciót. – Jelenleg központi fogorvos van – mondta el lapunknak Kirizs Zsolt, polgármester. – S mivel jelentős hiány van fogorvosokból, azon dolgozunk, hogy egy állandót idecsábítsunk Kastélyosdombóra, aki hetente rendel. Ennek érdekében akár szolgálati lakást is tudunk biztosítani.

Hozzátette: a fogászati szolgáltatással a falu lakóinak nem kell majd egy foghúzás miatt Barcsig utazniuk.

A régi épületet felújították: új homlokzat készült, a szolgáltató helyiségek mellett egy közös várót alakítottak és akadálymentesítették az épületet.

A közösségért dolgoznak

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2013 óta van jelen Kastélyosdombón, azóta több fejlesztéssel járultak hozzá a település fejlődéséhez. – Akkor van értelme a munkánknak, ha van mögöttünk egy támogató közösség és van egy amelynek segíthetünk – mondta Lehel László, a Segélyszervezet elnöke. – Nem azért jöttünk Kastélyosdombóra, hogy falakat és várakat építsünk, hanem a település érdekében szeretnénk dolgozni. Ezért van az, hogy most már a falu legnagyobb munkaadójává váltunk és nagy öröm, hogy része lehettünk ennek a projektnek.

Jelenleg, mintegy ötven embernek adnak munkát a kastélyosdombói modellprogramban.

Élhetőbb településért fejlesztenek

Az E.ON és a karitatív szervezet már tíz éve működik együtt, a Doktor Pont kialakítását az energiaszolgáltató 16,5 millió forinttal támogatta. – Az együttműködésünk újabb ékköve a kastélyosdombói doktorpont – mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON igazgatósági tagja.

– Kevesebb mint egy éve döntöttük el, hogy ezt a fejlesztést megcsináljuk és most kész van.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete szinte már hazajár a dél-somogyi településre. – Nagyon boldog vagyok, hogy mindig tudunk itt valamit avatni – mondta Lévai Anikó. – Köszönjük a falunak, hogy befogadott és az ötleteinket támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában