égszakadás

2019.06.05. 17:06

Rászakadt az ég észak-Somogyra

Rövid idő leforgása alatt szinte víz alá került a megye északi része.

Koszorus Rita

Törökkoppányt az eső után meg sem lehetett közelíteni, a faluban több helyen törmelékes, iszapot mosott le a házak udvarába az eső. Nyimben a külterületi utakról mosta le a víz a törmeléket, amely elöntötte a falu központját és a játszóteret is. Az önkormányzat dolgozói az Ádándi Önkéntes tűzoltók segítségével igyekeztek elhárítani a károkat.

Háromnegyed óra leforgása alatt gyakorlatilag elöntötte a víz Törökkoppányt. Varga György polgármester érdeklődésünkre elmondta, hatvan milliméternyi csapadék hullott a településre. – Két pincébe befolyt a víz – mondta a polgármester. – Egy ház udvarát pedig fél méter vastagon beborította a törmelékkel kevert sár.

A legnagyobb a meredekebb utcákban volt, ahol ömlött a hordalék. – Az eső után meg sem lehetett közelíteni a falut egyik irányból sem – tette hozzá Varga György. – Az út járhatatlanná vált, beterítette a sár és a víz. A felhőszakadás után a víz ugyan lefolyt, de a sár maradt, így nehezen de járhatóvá vált.

A nagy mennyiségű csapadék miatt a Pernec-patak kilépett a medréből és elöntötte az önkormányzat egyik telephelyét. A szabadidőpark sem úszta meg szárazon, öt-tíz centiméter magasan állt a víz a területen. A felhőszakadás miatt szerencsére lakóházakat nem kellett óvni, ám a kertek egy részében a víz volt az úr.

A szokatlanul nagy mennyiségű eső elsősorban Siófok és Tab térségét érintette, onnan érkezett a legtöbb riasztás a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. – Több, mint húsz alkalommal érkezett riasztás a térségből – mondta el lapunknak Török Sándor, hivatalvezető. – Elsősorban épületekben gyűlt össze a víz, amelyet szivattyúzni kellett. Bábonymegyer térségében pedig a közlekedést nehezítette az úttesten hömpölygő sáros, iszapos víz.

Siófokon garázsaknában gyűlt össze a sok víz az esőzés után, Tabon pedig pincében. Nagyberényben a hirtelen feltámadó szél még egy tetőt is megbontott, Siófokon pedig egy fába csapott a villám. A tűzoltóknak leszakadt faágak és beázott helyiségek miatt kellett vonulniuk. Török Sándor kiemelte: az egységek folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

A Siófoki Állatvédő Alapítvány telephelye is víz alá került.

 

Igazi özönvíz volt Somogyszilben is:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában