kacsa az aranyár

2019.06.23. 20:00

Százasokért sül ropogósra a partközeli lángostészta

Az internetezők napok óta háborognak az ezerötszáz forintos balatoni lángos miatt. Igaz, a borsos árú finomság olyan, mint Columbo felesége, még senki sem látta. Nyakunkba vettük a déli partot, de ilyen drágán senki sem süti errefelé.

Koszorus Rita

A legdrágábbnak számító siófoki szállodasoron sem talál az ember ezer forintnál drágább lángost, az átlagárak érvényesek a nyári pénzköltés origójában. Azaz egy sima lángosért 600 forintot és egy jól megkent sajtos-tejfölösért 900 forintot kérnek el. Ha véletlenül, ami nem szokatlan ilyentájt, még mellé egy csavaros fagyi lecsúszna, a végösszeg még így is csak 1300 forintot kóstálna, hiszen a kis adagos jeges nyalat 400 forint.

Az Újhelyi strandon valamivel visszafogottabbak az árak, a csíkos napernyők alatt pihenő vendégek itt az egyik büfében 590 forintért haraphatnak a sima lángosukba, a tejfölös 590, a sajtos-tejfölös pedig 790. Egy másik vendéglátóhelyen 600 forintért adják a simát és 800-ért a sajtos-tejfölöset. Pénteken még visszafogott volt a forgalom. Nyugat felé haladva, Balatonbogláron más dimenziókkal találkozhat a turista a sorban állás hiábavalóságán mélázva. Bogláron már komoly sort képeztek a meleg ebédért és a lángosért is strandközelben. Egymás után adták ki az ablakon a gyrost, a rántott húst krumplival a lángos mellé. Itt egy sima lángosért 550 forintot fizettünk, a sajtos már 600 forintba került és a sajtos-tejfölös 700 forintba. – Szerintem a siófoki rész sokkal drágább – mondta Tézsla József, aki Miskolcról jött a Balatonra nyaralni.

– A tejfölös lángos 1000 forint közelében van, itt meg 750. Ilyen különbségek vannak, de azért ez még nem horvát tengerpart. Ide gyorsabban eljutunk és nem annyira drága, mint híresztelik. Hozzátette: a boglári terület normális árakon dolgozik, szerinte 30 százalékkal olcsóbb Balatonboglár Siófoknál.

Fonyódon hasonló árakkal találkoztunk, de 1500 forintos lángossal szerencsére itt sem. – Én már ettem olyan lángost – mondta el lapunknak az egyik fonyódi lángosozóban Koch László. – Pesten van kézműves lángos 1600 forintért, de itt a Balatonon szerintem nincs. Sőt, azt tapasztaltam, hogy itt Fonyódon vannak éttermek, amelyek olcsóbbak mint felénk Pesten.

A legendás hírű fonyódi lángosos vezetője is csak a fejét csóválta kérdésünkre, hol lehet ilyen drágán lángost kapni errefelé. Azt mondta: szerinte kacsa lesz az, nem lángos...

„Bátran lehet jönni a Balatonra”

A Balaton összességében véve nem drága, mondta kérdésünkre Fekete Tamás, a Balatoni Turizmusszövetség alelnöke. – Hogy drága lenne a Balaton szerintem csak azok mondják, akik nem járnak ide – mondta a turisztikai szakember. – Önköltségi áron nem lehet dolgozni, mert az üzletet fent kell tartani és a dolgozóknak is bért kell fizetni. Aki vásárol egy lángost, az egy szolgáltatást is megvesz.

Hozzátette: bátran lehet jönni a Balatonra, mert mindenki eldöntheti hol és mennyiért vásárol magának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában