ünnep

2019.06.28. 17:34

Szent László emlékét ápolják

A 30. Szent László napokat rendezték meg Somogyváron.

K.G.

Péntek délután kezdődtek az ünnepségek, melyek a hétvégén is folytatódnak. Három kiállítást nyitottak meg, ünnepi szentmisét tartottak, és díszpolgári címeket osztottak ki, majd rockkoncerttel zárták az első napot.

Varászlatos Somogyország címmel a Somogyiak Baráti Körének kiállítása nyílt meg a somogyvári gyógypedagógiai intézmény aulájában. Magyar Lajos képzőművész az olajfestménnyel megálmodott tájait mutatta be, Hartmann Kitty képeiből pedig a látogatóközpontnál rendeztek tárlatot. Az önkormányzat dísztermében római kori emlékeket állítottak ki.

A település díszpolgára lett Kiss Iván prépost, aki korábban Somogyváron teljesített egyházi szolgálatot, illetve posztumusz díszpolgári címet adományoztak Geszti Jánosnak, aki állatorvosként dolgozott a községben. Megkoszorúzták az osztrák Wartmannstatten emléktábláját, mert 25 éve a testvértelepülésük.

Gyurákovics László polgármester hangsúlyozta: kötelességük továbbvinni Szent László hagyományát, ezért év közben az általános iskola ápolja a lovagkirály emlékét, és az óvoda jó gyakorlatot dolgozott ki ugyanerre. A hagyományápolás legjelentősebb állomása a Szent László napok, amikor a nemzeti emlékhelyen kulturális programokat, koncerteket és községben főzőversenyeket rendeznek. Ez kistérségi összetartó erő, és jönnek az ország minden részéből a nevezetes napokra.

Ezek is érdekelhetik