gondoskodás

2019.06.19. 11:30

Szünidőben is gondozzák a konyhakerteket

A nyáron sem maradnak magukra a köznevelési intézmények kertjei. Nem egy helyen a diákok is áldoznak időt a vakációból az iskolai veteményesre.

Gyeszát Zsolt

Az igali Batthyány általános iskolában az idei évben vágtak bele a kertművelésbe egy pályázatnak köszönhetően. Többek között tököt, s uborkát is termesztenek az idén. Az ökoiskola diákjai is élvezik a kertművelés jelentette feladatokat, még a szülők részéről is érkezett visszajelzés a tanévrázón ennek kapcsán az iskolához – tudtuk meg Szántó Lászlóné intézményvezetőtől. Három hét táborozás is lesz az intézményben a nyáron, köztük egy ökotábor. Ennek keretein belül is gondozzák majd a kertet. Ám, ha véget értek a táboros hetek, a szünidő további részében a hetedikesek rendezik majd az iskolakertet. Az öntözésben az intézmény technikai személyzete is besegít.

A Balatonlellei Füles Mackó Bölcsődében az első nevelési évtől kezdve foglalkoznak konyhakerttel. A nyáron is telt házzal üzemel majd az intézmény, így mindig lesz segítő kéz a kertművelésben. – A kiskerti munkák révén nem csak a gyerekek ismerete bővül, a képességiek fejlődését, a finommotorikus mozgás fejlesztését is segítik a foglalkozások – mondta el kérdésünkre Szabó Leventéné intézményvezető. A palántázásban is részt vettek a gyerekek az idén. – Alcsoportonként segítenek majd a kertművelésben a nyáron is, így egyszerre hat apróság bíbelődhet a veteményesben.

A munka legkedveltebb része természetesen a friss zöldségek leszedése, s elfogyasztása lesz. A lellei picik a csoportszobában is megkóstolhatják a termést, nem egyszer zöldségsalátát készítenek. Ám az intézmény konyháján is hasznosítják a zöldségeket. A sárgarépától kezdve a paradicsomig sokféle növénnyel foglalkoznak. A fűszernövényeket leszárítják, s a hatósági szabályozás által előírt módon hasznosítják a konyhán.

 

Gyümölcsöst is gondoznak

A nagybajomi Csokonai általános iskola kertjében sem áll meg a munka, még a vakáció ellenére sem. Bodó András technikai szakos tanár elmondta: szorgalmasak a diákok, a felsősök java része legalább egyszer becsatlakozik majd a nyáron is a munkálatokba. Hiszen a veteményest ápolni kell, sokféle zöldséggel foglalkoznak az iskolakertben. Ám gyümölcstermésre is számíthatnak a gyerekek, alma-, körte-, s barackfa is van a kertben. A gyümölcsöket a diákok fogyaszthatják majd el. Ökoiskola lévén fontosnak tartják a kertművelést – tudtuk meg a technikatanártól. A diákok nem csak megtanulják a kertművelés alapjait, de kedvet is kaphatnak a munkálatokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában