biztonság

2019.07.26. 19:30

A nyári szabi a betörők főszezonja: fent vagyunk a betöréstérképen

Amikor szabadságra indul a család, a hetekig üresen maradó ház vagy lakás nagy csábítást jelent a betörők számára. Nem tanácsos arról posztolni a közösségi médián, hogy mikor és hol nyaralunk, mert a betörők is böngészik az internetet.

K.G.

A nyár derekán indulnak a legtöbben szabadságra. A pihenni, kikapcsolódni vágyó tömegek elfoglalják a balatoni strandokat. Ilyenkor azonban bűnözők is aktívabbak lesznek, megnőhet a betörések és lopások száma. Az elkövetők kihasználják a szabadságukat töltő emberek esetleges könnyelműségét, figyelmetlenségét.

Elkészült az ország nagy betöréstérképe, ebből megtudhatjuk, hogy százezer lakosra vetítve hol történt tavaly a legtöbb bűncselekmény 2018 júniusa és 2019 júniusa között. A megyék közül Hevesben a legrosszabb a helyzet, ott 375 lakást törtek fel a bűnözők. A legkevesebb betörés Veszprém és Vas megyében történt ebben az időszakban. Somogy a középmezőnyben foglal helyet, dacára annak, hogy a Balatonnál minden évben tömegek nyaralnak.

Somogy megyében a lakásbetörések száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, osztotta meg velünk az adatokat kérésünkre Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. 2014-ben még több mint hatszáz betörés történt megyénkben, ám az idén nem érte el a százat, és ezzel párhuzamosan a nyomozáseredményesség 18,4 százalékról 56,6 százalékra növekedett, ami jelentős javulásnak mondható. Ezzel együtt nem árt, ha a lakástulajdonosok védekeznek a betörők ellen.

A riasztó és a rács a leghatásosabb

Érdemes megnehezíteni a betörők dolgát, és a védekezéssel csökkenteni a célponttá válás valószínűségét, tanácsolja a rendőrség. Zárak, redőnyök, betörésvédelmi fóliák, rácsok felszerelésével jó eséllyel megakadályozható az illetéktelen behatolás. A pincéről, padlásfeljáróról, melléképületekről, sőt a villanyóra szekrényről sem szabad megfeledkezni. Biztonságosabbá tehető az ingatlan, ha a tulajdonos a mechanikai védelem kialakításán túl elektronikai védelmi eszközöket is alkalmaz, riasztóberendezést, valamint térfigyelő kamerákat. Tovább fokozhatja a biztonságot, ha a riasztó egy diszpécser-, illetve vonulószolgálattal rendelkező vagyonvédelmi céghez van bekötve. A kockázat csökkentése érdekében érdemes biztosítást kötni.

Rokonok, barátok ellenőrizzék a házat

A napokon át leengedett, mozdulatlan függönyök, redőnyök, a postaládában felgyűlő levélhalom jelezhetik a betörőknek, hogy elutaztunk. A bűnmegelőzési szakértők ezért azt javasolják, hogy ilyenkor kérjünk meg egy megbízható rokont vagy barátot, hogy ellenőrizze, naponta rendezze át a ház környezetét. Érdemes beszerezni egy időközönként felvillanó lámpát, ami szintén azt a hatást keltheti, hogy otthon vannak. A sűrű bokrokat és a közeli fákat vágjuk vissza, hogy a betörőnek ne nyújtson fedezéket. A könnyen mozgatható műszaki és egyéb értékes tárgyakat ne hagyjuk ott a hosszabb időre felügyelet nélkül maradó házban. Készítsünk róluk leltárt, jegyezzük fel az azonosítóikat, illetve fotózzuk le. A tárgyakat megjelölhetjük UV filccel. Ez segíti a nyomozók munkáját a betörés után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában