sajátos szerelvények

2019.07.10. 11:30

Halálkaravánok szelik át az országot a sztrádán

Egyre több megdöbbentő felvétel terjed az interneten, amelyeken kis túlzással halálkaravánokként megjelölt, túlterhelt és veszélyes, főként külföldi járműszerelvényeket örökítettek meg az autósok mostanában a magyar utakon. Nyáron rengetegen útra kelnek útra, közülük sok a szabálytalankodó külföldi kamionos.

Kovács Gábor

Szétnéztünk az M7-es autópálya somogyi szakaszán. Nem kellett sokat unatkoznunk a töreki pihenőben, mire feltűnt egy hasonló autószállító konvoj. A beszédük alapján délszláv férfiak kászálódtak ki a vezetőfülkékből, a kamion roskadásig megrakva személykocsikkal.

A becslések szerint naponta több száz túlterhelt autószállító szerelvény szeli át az országot. Az egyik legnépszerűbb autós portál értesülései szerint ez az újabb hullám román és bolgár autónepperekhez köthető. Megpakolt vontatót húznak vontatóval, és sokszor kötéllel rögzítik a szállított autókat nem éppen bizalomgerjesztő módon. Azzal sem törődnek, ha a rendőr kiállítja őket a forgalomból, mert mindössze néhány tízezres bírságot kockáztatnak, ám ha balesetet okoznak ezek a halálkaravánok, jó eséllyel rászolgálnak a nevükre, és végzetes ütközést válthatnak ki.

Forrás: Facebook

A köznyelvben elterjedt kifejezéssel zombiszerelvényeknek tartott járművek nem tartják be a főúton rájuk vonatkozó 70 km/ óra sebességhatárt, és ritkaságszámba megy, ha 80 km/órával haladnak az autópályákon. Ellenkezőleg, sok autós arról számolt be, hogy 100-110-zel húztak el mellettük, jókora kilengéssel, és emiatt voltak, akik félelmükben lehúzódtak előlük.

A magyar autósok fedélzeti kamerás és mobiltelefonos felvételei azt bizonyítják, hogy ez a közlekedési forma terjedőben van az ország összes tranzitútvonalán. Legtöbbször autómentők képezik az alapját az ilyen szerelvénynek, erre kötnek rá újabb vontatókat, azzal játszva, hogy összesen még nem lépik át a súlyhatárt. Szakértők akkor is veszélyesnek ítélik ezt a megoldást, ha amúgy a vontató jó műszaki állapotban van, az abroncsai és a fékei is rendben vannak. Az autómentők ugyanis könnyen túlterheltté válhatnak.

Az is általánosnak mondható, hogy a horrorkaravánok sofőrjeinek csak B-kategóriás jogosítványuk van, és nincs tapasztalatuk, hogyan viselkedik a túlterhelt jármű egy váratlan közlekedési szituációkban. Általában tachográfot sem rejtenek az ilyen autósmentős vontatmányok, így az sem lehet megállapítani, mennyi időt vezetnek pihenés nélkül a sofőrök. Ez is veszélyes lehet az autópályán.

Ellenőriznek a rendőrök

Az elmúlt időszakban a 24 órát felölelő rendőri jelenlét és ellenőrzések idején az M7-es autópálya somogyi szakaszán kirívó esetet még nem tapasztaltak, válaszolta a kérdésünkre Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Június hónapban több mint tíz esetben intézkedtek gépkocsivezetőkkel szemben, mert a járműveik túllépték a megengedett legnagyobb össztömeget. Őket szankcionálták: helyszíni bírságot róttak ki rájuk vagy/és szabálysértési eljárást indítottak ellenük.

Hosszú Balázs hozzátette: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai naponta tartanak közlekedésrendészeti ellenőrzéseket az autópálya egész területén a baleset- és bűnmegelőzés érdekében. A fokozott ellenőrzések kiterjednek a jogsértő cselekmények minden válfajának megelőzésére, felderítésére, illetve megszakítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában