videó!

2019.07.24. 17:02

Huszárosan állják a sarat a fiatalok a fonyódi táborban

Közel félszáz huszár lepte el Fonyódot. Hetedik alkalommal táboroztak a balatoni településen. Nincs telefonozás, helyette lovat szerszámoztak fel, íjazni tanultak, de a pápai honvédségi reptérre is ellátogattak és az airsoft lövészetet is gyakorolták.

Góz Lilla

Trombitaszó keltette minden reggel a kicsi huszárokat a fonyódi múzeum parkjában. Ezt követően a kapitányok a körleteket ellenőrizték, akinél rendetlenség volt, annak büntetése tíz guggolás volt. Hegedüs Rajmund tavaly szeptemberben csatlakozott az Első Császár Huszár Hagyományőrző Tűzér Bandériumhoz, első ízben vesz részt a táborban.

– Nagyon jó volt a keddi pápai kirándulás, ahol a honvédség repülőit nézhettük meg. Szerdán pedig a kedvencem az airsoft lövészet volt – mesélte a táborozó.A résztvevők fele a szombathelyi Klapka György Lovas Polgárőr és Huszár Egyesület kishuszárjai voltak.

– Itt a gyerekek megtanulják milyen lehetett egy huszár élete, tisztelik erényeiket, amelyek minták számukra – tette hozzá Sólyomvári Ludvig, a kishuszárok vezetője. Meskó-Csépány Krisztián nem először táborozik Fonyódon. Megtanult itt íjászkodni, lovat ápolni és kovácsolás mesterségébe is betekinthetett társaival.

– A legjobban a honvédség akadálypályája tetszett, amin végig kellett mennünk – jegyezte meg a kishuszár. Megjegyezte: fontosnak tartja a hagyományőrzést, ezért is csatlakozott a szombathelyi egyesülethez.

– Hazafinak mondom magam, mind szellemileg, mind lelkileg magyar vagyok. Eszméletlenül jó dolog huszárnak lenni, olyan vagyunk, mint egy család – tette hozzá a 13 éves fiú. Domina Barnabás évek óta szervez huszártábort feleségével. Helyi egyesületükben több fiatal tagjuk van.

 

– Vasárnap a szőlősgyöröki fogathajtó versenyen díszegyenruhában zászlót vontunk fel, karabélyokkal adtak le a gyerekek sortüzet, azután indultak tábort építeni Fonyódra – mondta el Domina Barnabás. Hozzátette: a rendőrség a nagyoknak drogprevenciót, a kicsiknek közlekedésbiztonsági versenyt szervezett az első napon, a katasztrófavédők pedig eszközeik bemutatója mellett locsolókocsival hűtötték a táborozókat. Esténként a Balatonba fürödtek, a tábortűz mellett pedig katonadalokat énekeltek, Németh Ferenc zenetanár pedig hegedűjén játszott a táborozóknak magyar verbunkot. Alaki gyakorlaton pedig a zászlóvonást, a díszelgést és a sortűz adást is gyakorolták.

– Aki nem ismeri múltját, annak nincs jövője, nincs mire építenie. Ha a magyarság kicsi magját el tudjuk ültetni a szívükbe és jó földbe hullik, sokáig megmaradnak – mondta el a fonyódi kishuszárok vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában