ingázás

2019.07.16. 09:00

Konvojokat indítanak a nagy cégek a kis falvakba a munkásokért

Somogyból, főként a megye déli területeiről a munkavállalók nagy része hetelni jár az ország fejlettebb részeibe. A cégek autókat, kisbuszokat küldenek a dolgozókért, illetve fizetik az útiköltségüket.

Kovács Gábor

Hajnalban nem kell a menetrend szerinti buszra várniuk azoknak, akik munkába indulnak. Már a kis cégek is különjáratokat indítva szedik össze a vidéki embereket. Táskáról a legtöbben a marcali és fonyódi üzemekbe járnak dolgozni, de van olyan konvoj, amely a kertészetekbe tart, tudtuk meg Gadányi István táskai polgármestertől.

Ma már a kistelepüléseken élő munkavállalók is olyan helyzetben vannak, hogy válogathatnak a munkahelyek között, és fontos szempont a számukra, hogy mennyit kell utazni és mennyit fizetnek. Erről Pozsonyi Erika, a szinte teljesen romák lakta Pálmajor polgármestere beszélt. A pálmajori nők leginkább varrodákban, a férfiak húsüzemekben helyezkednek el.

A Dráva-menti Babócsáról Heresznyéről, Vízvárról és Bolhóról buszok viszik hétfőn hajnalban az embereket Győr, Székesfehérvár és Pécs felé.

A bolhói Váradi Imre is csak hétvégén látja a családját. – Vasbetonszerelést végzünk Székesfehérváron és a Balaton északi partján – mondta lapunknak. – Menni kell, nincs választásom, hiszen idehaza száz kilométeres körzetben nincs munka, nekem pedig négy gyermeket kell eltartanom. Korábban Ausztriában dolgoztam, onnan még ritkábban juthattam haza. Egyik gyermekem betegségekor döntöttem el, hogy váltok. Itthon harmada a pénz, de legalább hétvégeken látom a családot.

Vasbeton szereléssel foglalkozik a babócsai Budavári Attila is. – Néhány embert magam mellé vettem és alvállalkozóként dolgozunk több balatoni építkezésen. Előtte 14 éven keresztül Németországban dolgoztam. Itthon a felét sem keresem meg a kinti pénzemnek, pedig 260-300 órát dolgozunk egy hónapban, de legalább hétvégenként látom a családom.

A győri Audinál is többen dolgoznak dél-Somogyból. – A 300 kilométeres távolság miatt csak havonta tudunk hazajönni. Saját autóval járunk és a cég hozzájárul az útiköltséghez – mondta el két operátorként dolgozó babócsai fiatal. – Amíg még nincs család, addig ez nem gond, de családot itt hagyni már sokkal nehezebb.

Sokan vállalják ma is a külföldi munkát

A bolhói Deák Ferenc kilenc éve dolgozik Ausztriában. – A kinti vállalkozó fizeti a hazautat, s akinek jogosítványa van, annak autót bérel – mondta. – Kint 400 ezer forintnak megfelelő a bérem, ezt idehaza nem kapnám meg, ezért maradok egyelőre Ausztriában.

A bolhói Bogdán Ferenc ötödik éve jár Németországba dolgozni. – Azt tapasztalom, hogy nagyon keményen bánnak odakint a magyarokkal – fogalmazta meg az élményeit. – Az építőiparban dolgozom, és 300 ezer forintnak megfelelő a fizetésem, de ezért rengeteget kell dolgozni. A vállalkozó azt ígérte, hogy havonta hazajöhetünk, ehhez képest két-három havonta enged csak haza, A hazautat ő is fizeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában