fotók

2019.07.20. 19:57

Akkor jó a rétes, ha szakad a verejték

Legalább harmincezer szelet rétes fogyott el szombaton a XX. Mesztegnyői Rétesfesztiválon. Több ezer látogató szállta meg a falut, ahol már hetekkel korábban készülődtek erre az eseményre. A különleges és a hagyományos rétesek is nagy sikert arattak a zsűri és a közönség körében.

Kovács Gábor

A rétes készítésének titka a jó lisztben rejlik, mert nem mindegyiket lehet szépen nyújtani, avatott be minket a fortélyokba a mesztegnyői Stádinger Ferencné, Margit néni, aki a kezdetektől, vagyis 20 éve rendszeres résztvevője a rétesfesztiválnak.

– Jól ki kell dagasztani, ilyenkor csepegni kell a verejtéknek – mutatta a 73 éves asszony. – Arra kell figyelni, hogy ne legyen hólyagos a felszíne, hanem sima. Édesanyám is jó sütő volt, lakodalmakba hívták. Otthon mi a mákosat, diósat szeretjük.

A zamárdi Friesz Gyuláné szintén két évtizede süti a réteseit Mesztegnyőn, a 81 éves asszony büszke rá, hogy réteskirálynőnek is megválasztották, leginkább a káposztását dicsérve. Reggel nyolc órától délutánig szorgoskodtak a tapsonyi asszonyok Fábos Istvánné vezényletével, aki nem tagadta, hogy bizony elfáradtak a végére. A somogysámsoni polgárőröknél tevékenykedő hölgyek a saját maguk készítette réteseket azért árusították, hogy így egészítsék ki az egyesület bevételét.

Az ádándiak a kajszibarackos-túrós rétesre esküdtek, de akadt még jó néhány különlegesség a fesztivál kínálatában. Felsorolni is nehéz a fantáziadús párosításokat: tökös-diós, mákos-cukorrépás, krumplis-szalonnás, szalonnás-kapros túrós, póréhagymás.

Hét kategóriában 19 csapat versenyzett, és hatvan fajta rétest tálaltak a zsűri elé. Ennek megfelelően rengeteg helyezést és elismerést osztottak ki. Sikert aratott a mesztegnyőiek rétestortája éppúgy, mint a nagybajomi ízőrzők nyújtott rétese. A nemesdédi Napsugár Nyugdíjas Klub tökös-mákosát és diós-cukkinisát is díjazták a bírálók. A balatonlellei hagyományőrzők málnás rétessel kápráztatták el a zsűrit, de alig maradtak le a gadányiak az almás rétesükkel. A Piroska és Farkas csapat is megcsípett egy helyezést a túrós-sárgadinnyésükkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában