bővítés

2019.07.03. 19:00

Még szélesebbre tárta kapuit a kaposvári hajléktalan szálló

Jelentősen bővült a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ, mert új szálláshelyeket alakítottak ki nagyobb részben a rászoruló nőknek. A gondozottak maguk segítettek berendezni a helyiségeket, és műsort is adtak az átadón.

Kovács Gábor

Az utóbbi években a nők száma növekedett a hajléktalanok körében, de mégsem ez volt a bővítés elsődleges oka, hanem az, hogy a kaposvári intézményben újabban sikerült egyre több fedél nélkülivel együttműködést kialakítani, és az utcáról becsalogatni őket, hangsúlyozta Sótonyi Tiborné, a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének igazgatója.

– A munkától nem félek, de ne járjon így a gyermekem! – olvasta fel a szerdai átadón a saját írását Orsós László, akit szintén a szálló gondozottja. A hajléktalanok műsort is adtak az avatáson. Az előadás egyik színfoltja volt az Elvis becenéven ismert Bordán Tibor, aki a tőle megszokott gitárkíséret mellett kitartóan énekelt egy Szécsi Pál-számot.

A mostani bővítéssel az eddigi 49 helyett mostantól 71 embert fogadhatnak az éjjeli menedékhelyen, és 10 olyan átmeneti szálláshely is lesz, ahol napközben is lehet tartózkodni. A nőknek 12 új ágyat, a férfiaknak tízet alakítottak ki. Ehhez egy oktatótermet fel kellett áldozniuk, és áttelepítették a könyvtárat. Az önkormányzat 25 millió forinttal támogatta a beruházást. Az átadáson Szita Károly, Kaposvár polgármestere megragadta az alkalmat, és munkalehetőséget ígért a műsorban fellépő hajléktalanoknak. Kiemelte, hogy a kaposváriak rendszerető közösség, ezért számára a jogvédelem azt jelenti, hogy eszközöket biztosítanak a hajléktalanok felemeléséhez, és nem azt, hogy mindent megengednek nekik.

Jó példaként említette Kaposvárt a hajléktalanok ellátásában Kardos István, a Vöröskereszt főigazgatója.

Maguk varrták a függönyöket

Az új hálóhelyiségekben a hajléktalanok maguk varrták a függönyöket, és tevékenyen részt vettek a szálláshely berendezésében. Sótonyi Tiborné az ünnepségen köszöntötte a megjelent támogatókat és adományozókat, kaposvári cégek képviselőit és magánszemélyeket. Egyes alkalmakkor sok családban éreznek késztetést, hogy süteménnyel kedveskedjenek a rászorulóknak, és ilyenkor behozzák a szállóra. Az egyik kaposvári nagyáruház jóvoltából az élelmiszerbank-program keretében mindennap nagyobb mennyiségű ételt kap a gondozási központ. A támogatóik között tudhatják az egyházat, Varga László megyés püspök negyedévente ellátogat a szállóra. A bővítéssel a téli fagyok idején gond nélkül befogadhatnak mindenkit az utcáról, bár most a nyári időjárás idején sokan a szabad életet választják a hajléktalanok közül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában