fotók

2019.07.21. 14:56

Megvívták a bodrogi csatát a hadiparkban

Megelevenedett a második világháború csupán néhány órára, de szerencsére annak minden borzalmai nélkül: lelkes csapatok vér nélküli ütközetet vívtak a hadiparkban. Egy harminc éve elhagyatott halastó környékéből alakították ki a hadiparkot tavaly a helyiek.

Kovács Gábor

Megépítették egy II. világháborús, 41 méter hosszú, német U-Boat II A típusú tengeralattjáró és egy a tóba süllyedő Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgép pontos, korhű mását. Ezek köré szerveződött a hadipark.

 

A hétvégi hadinapon megkezdődött a csata. Lövészárkokat ástak a vízparton, így védték a területet, míg az ellenség a tó másik oldaláról a gáton át támadt, amíg a győztesnek sikerült lefegyverezni az ellenállókat. A szereplők korabeli magyar-német és orosz katonákat jelenítettek meg. Érkeztek Kaposvárról és Attaláról, Bonyhádról éppúgy, mint Miskolcról és Debrecenből. Az ütközetről drónfelvételek is készültek.

Hobbi és ismeretterjesztés is ez egyben, mert részletesebb képet ad a történelemről, így gondolja Horváth Áron, aki Győr mellől jött, hogy részt vegyen a harcban a 202-es Lövészhadosztály Hagyományőrző Baráti Kör tagjaként. Mivel a való életben a foglalkozása fegyvermester és puskaműves, a korabeli fegyverek technikája vonzza leginkább.

Azon kívül, hogy végignézték ahogyan összecsaptak a katonák, a látogatók sokféle más módon is szórakozhattak. A tóból mágneshorgászattal katonai sisakot, fémtárgyakat emelhettek ki, és csónakázhattak. A gyerekeket ugrálóvár, paintball lövészet várta. A vendégek megtekinthették a veterán autók kiállítását, valamint a katonai táborokat a pihenő harcosokkal. A tengeralattjáró belsejébe is leereszkedhettek. A közönségre öt-hat csapat főzött, Erdei Norbert, Bodrog polgármesterének vezényletével. Bodrogot egyébként elkerülte a Margit-vonal, így a valóságban ott nem folytak harcok a második világháborúban, de néhány kilométerrel nyugatabbra már valódi hadi emlékekkel találkozhatnak az érdeklődők ebből a korból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában