A magyar tenger mindenkié

2019.07.24. 18:33

Osztályharc helyett fejleszteni kell a Balatont!

Soha ennyi tőke, állam által finanszírozott fejlesztés és pénz nem áramlott még a Balatonhoz, és soha ekkora figyelmet nem kapott a tó és a turizmus – állítja Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, reagálva azokra a kritikákra, amelyek az idei szezonban jelentek meg arról: a kispénzű turisták kiszorulhatnak a magyar tenger partjáról.

Kovács Gábor

Senki sem szorul ki a Balaton-partról, hiszen az állam minden kategóriában nyújt támogatást, szögezte le a turisztikai szakember. A Kisfaludy panziófejlesztési programmal a panziós szálláshelyeket korszerűsítették, s míg korábban a fizetős strandok kaptak több milliárd forint támogatást, az idén a szabad strandoknak jut ugyanennyi pénz.

– Arról van szó, hogy a Balaton, mint turisztikai termék éppen most fejlődik – írta le a mai folyamatokat Hoffmann Henrik. – Lesznek olyan vendéglátóhelyek, ahol exkluzív szolgáltatásokat kínálnak magasabb áron, másutt viszont a szerényebb keresetű turistákat várják minőségi ellátással.

A tó több mint 200 kilométer hosszú vízpartján egyébként jut hely mindenkinek, szögezte le a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. De a vendégnek a pénztárcájához szabott turisztikai szolgáltatást kell és érdemes igénybe vennie. Hozzátette: a rendszerváltáskor a piacgazdaságot választottuk, és ez azzal jár, hogy mindig lesznek befektetők a tóparton, akik egy területben vagy egy ingatlanban üzleti lehetőséget látnak, megvásárolják és fejlesztik.

– Téves és abszurd az a megközelítés, hogy osztályharcot csinálnak egyesek abból, hogy kié a Balaton – vélte Hoffmann Henrik. – Ez a nosztalgia a szakszervezeti üdültetés korszakát idézi, amikor a SZOT-üdülőben mindenki lemehetett napozni. Azonban ez nem tartható fenn ebben a formában sem Európában sem máshol. A világon mindenhol vannak olyan kiemelt üdülőhelyek, amelyeket a kevésbé tehetős vendégek nem engedhetnek meg maguknak, és vannak olyan helyek is, ahol a tehetősebbek nyaralnak. Például a francia munkásosztály sem Monte Carlo-ban vagy St. Tropez-ben üdül, de ők is megtalálják a számukra megfelelő és kedvelt pihenőhelyeiket.

Hoffmann Henrik szerint a Balaton keleti medencéje, elsősorban Balatonfüred nagy presztízsű üdülőhellyé vált, ebből adódóan az árak is emelkedtek. Siófok azonban nem tudott szakítani a tömegturisztikai hagyományokkal. Ráadásul sokak számára nem elfogadható éjszakai szórakozóhelyek is működnek, ami számos befektetőt visszatart attól, hogy itt fejlesszen vagy éppen turistaként Siófokon költse el a pénzét.

Az idei szezonban folytatódik az a növekedés, ami az elmúlt évre volt jellemző a Balatonnál. Változatlanul a belföldi vendég dominál, és egyre színvonalasabbak a rendezvények. Végre jó irányba tart a Balaton, kiemelten foglalkoznak vele, ahogyan korábban sosem, fűzte hozzá.

Nincs titok a hotelvásárlásban

Hoffmann Henrik családja évtizedek óta vállalkozik a Balatonnál, az idei a Kukorica csárdában a 40. szezonjuk. 1993-ban lettek a tulajdonosai, és rengeteg vendéget szolgáltak ki ennyi idő alatt. Azt mondta, hogy a balatoni vállalkozók már régóta áhítoztak arra, hogy ekkora figyelmet kapjon a Balaton és a turizmus, mint ma.

Lapunknak megcáfolta azokat az erősen megkérdőjelezhető valóságtartalmú állításokat, amelyek családját érték a Hotel Residence eladása kapcsán. A felvetés szerint milliárdos összegű támogatást vett fel, majd az ingatlant eladta az oroszoknak. Hoffmann Henrik hangsúlyozta: ezzel szemben az az igazság, hogy jelentősen alacsonyabb mértékű támogatáshoz jutott a hotel építésekor, és a szállodát nem az oroszok vásárolták meg, hanem egy magyarok által tulajdonolt vállalkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában