fotók

2019.07.21. 19:30

Neymar adta át a kaposvárival felálló világbajnok grundfocisták serlegét

Egy magyar csapat, a Zsír­kréták együttese nyerte a Brazíliában rendezett Red Bull Neymar Jr’s Five grundfoci világdöntőjét, a győztes alakulat tagja volt a kaposvári Weimann Richárd is.

Molnár Gábor

Neymar Jr with team Hungary at Neymar Jr's Five World Final in Praia Grande, Brazil on July 13, 2019.

Harmadik alkalommal indulhatott harcba magyar együttes a Red Bull Neymar Jr’s Five világdöntőjén. A Zsírkréták együttesét Fábián Gábor, Fábián Máté, Kalocsay Károly, Dudás Dániel, Andorka Kristóf, Rónaszéki Botond és a kaposvári Weimann Richárd alkotta.

– Először még lemaradtunk, majd rá egy esztendőre már szerencsét próbáltunk a barátaimmal, akikkel együtt futsalozunk – mondta Weimann Richárd. – Az egyik budapesti selejtezőt megnyertük, majd az országos döntőt is, így Sao Paulo vehettük az irányt, de a legjobb tizenhat között a későbbi döntős Argentína ellen kiestünk. Úgy döntöttünk, az idén is nekivágunk a nagy kalandnak és újra kijutottunk Brazíliába.

Utazás a 25–30 fokos brazíliai télbe

Kilencedikén este indultak a Liszt Ferenc Repülőtérről, majd egy zürichi átszállás után tizenegy óra múlva érkeztek meg Brazíliába, onnan még két és fél órát buszoztak a szállásig. Mely egy ötcsillagos szálloda volt, ahol senki sem zavarta őket, mivel az egész hotelt a világdöntő résztvevőinek bérelték ki.

– Az időeltolódás miatt reggel érkeztünk meg, s miután beregisztráltunk és elfoglaltuk az Atlanti-óceánra néző szobáinkat, fürödtünk egyet – tette hozzá. – Brazíliában jelenleg tél van, de így is 25–30 fokot mutatott a hőmérő és a víz is nagyon kellemes volt, a parton kicsit lábteniszeztünk és vártuk a másnapi sorsolást. Összesen negyvenhárom ország együttesei jutottak ki a Red Bull Neymar Jr’s Five-ra a szervezők pedig úgy oldották meg, hogy három ötös és hét négyes csoportot állítottak össze. A csoportelsők automatikusan továbbjutottak a legjobb tizenhat közé, a tíz másodikat és a három ötösből a két legjobb harmadikat összepárosították és a találkozók győztesei csatlakoztak a többiekhez.

Mindenképpen ötös csoportba akartak kerülni, mert akkor még harmadikként is jó esélyük lett volna a továbbjutásra, s Fortuna kegyes volt hozzájuk, de mint utóbb kiderült egy pillanatig sem forgott veszélyben az elsőségük.

Sokat számított a meccsek alatt az időeltolódás

– Az első öt csoport délelőtt játszott, így mi is, s ez nagy segítség volt, mert itteni idő szerint délután kellett pályára lépnünk – elevenítette fel. – Angola ellen kezdtünk, ők egyénileg és fizikálisan is jók voltak, jól tartották a labdát, de amikor átkerült hozzánk a játékszer, akkor észrevettük, hogy védekezni nem annyira szeretnek, így hamar gólt tudtunk szerezni. Az 5–4 elleni játéknál már mi domináltunk, s végül 5–0-ra nyertünk. A következő meccsünket Luxemburg ellen vívtuk, ők látták az első meccsünket, így némileg fel tudtak készülni belőlünk. Beálltak védekezni, de egy palánkról visszapattanó labda az egyik játékosukról a kapujukba pattant, s ezzel ki is alakult a végeredmény. A spanyolok elleni derbin rögtön az elején kaptunk egy büntetőt, ugyanis az egyik labdarúgójuk ott ért bele a labdába, ahol már nem szabad, azaz a kapu előtti félkörben. A félpályáról üres kapura rúghattunk, ezután pedig sorra jöttek a gólok, így ismét 5–0-ra diadalmaskodtunk. India ellen, mivel már biztos volt az elsőségünk, változtattunk a felálláson, pechünkre egy szerencsétlen találattal megszerezték a vezetést, ezért ezúttal nekünk kellett futni az eredmény után. Sok lehetőséget elpuskázunk, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, kaptunk még egyet, de a három az öt ellen sem adtuk fel és szépítettünk, de sajnos többre már nem futotta.

A következő sorsolásnál a házigazda ellen léptek pályára, a brazilok nagyon ügyesek, szerettek kötényeket osztogatni és e mellé még kemények is. – Egy gyönyörű összjáték után szereztük meg a vezetést, s innen már nem tudtak visszakapaszkodni. – A nyolc között egy nagyon fegyelmezett, de fáradt Japán együttessel mérkőztünk meg. Ellenfelünk előző meccse – a franciák ellen – döntetlennel zárult, így a szabályok értelmében mindkét gárdából egy-egy focistát jelöltek ki, akik addig játszottak, amíg az egyik gólt nem szerez vagy valamelyiküket kiállítják. Tudtuk, melyik tagjuk vett részt a „hirtelen halálban”, s ezt kihasználva gyorsan meglőttük az első gólunkat, melyet négy újabb találat követett.

Az elődöntőben aztán egy pikáns találkozó várt ránk, hiszen a 2017-es bajnok román egylettel kellett megküzdenünk a fináléért. Látszott rajtuk, hogy egy kiváló kispályás csapat a román, mely szereti tartani a labdát, de előre csak egy-két variációt tud használni. Leginkább a hórihorgas csatárukra ívelgették fel a bogyót, a magas és erős játékos pedig megpróbálta belökni az éppen rajta védekező társunkat a büntetőterületen belülre, hogy félpályáról üres kapura lőhessenek. Ez szerencsére nem jött össze és hátul egy kicsit elkényelmesedtek, s ezt kihasználva egy gyors letámadás után megszereztük a vezetést és végül lenulláztuk a szomszédainkat is.

Sportkomplexum a nyomornegyed közepén

A döntőben ismét a spanyolokkal csaptak össze, de... – Már sokkal összeszokottabbak voltak – emlékezett vissza Weimann Richárd. – Nagyon felszívták magukat a fináléra, de a hetedik percben egy lepattanó labdát sikerült a kapuba kotorni, sőt még egy büntetőt is kaptunk, azaz 2–0-ra nyertünk.

Neymar da Silva Santos Júnior, azaz Neymar még az elődöntő alatt helikopterrel érkezett meg a saját sportközpontjába, melyet egy nyomornegyed közepére húztak fel. A kerítésen kívülről gyerekek figyelték a sportolókat, de a szervezők mindenkit figyelmeztettek, ne érjenek hozzájuk és semmit se adjanak nekik. Ahogy Weimann Richárd fogalmazott: ezen a környéken csak a foci jelent kitörési pontot, vagy bűnöző, vagy labdarúgó lesz a fiatalokból.

Neymar minden mozdulatában benne van a foci

A győztes jutalma a trófeán kívül egy gálamérkőzés volt, melyet Neymar és barátai ellen vívtak, illetve meghívást kaptak az egyik őszi mérkőzésére. – Sokkal jobb brigádot hozott az idén a brazil zseni, mint tavaly, itt volt például a Sao Paulo FC ben játszó Nené – elevenítette fel. – Látszott rajta, hogy jó barátságban van a labdával, de még ő is eltörpült Neymar tudása mellett, aki úgy körülbelül félgőzzel játszott, hiszen most épült fel a sérüléséből. Mi is vigyáztunk rá, hiszen az eredmény nem számított, így csak figyeltük és jól éreztük magunkat.

A PSG sztárja pedig hozta is a show-t, olyan dolgokat művelt a pályán, hogy szinte – szó szerint – tátva maradt a szánk. Minden mozdulatában benne van a foci, meg lehet kérdőjelezni a pályán és azon kívül mutatott viselkedését, de a zsenialitását nem. Szenzációs érzés volt egy ekkora világsztár ellen játszani, akit szinte bálványoznak a brazilok, szinte istenként tekintenek rá. De amúgy minden a futballról szól Brazíliában, bár az idén nem nagyon ajánlották, hogy elhagyjuk a szálloda és a sportkomplexum területét. De az óceánparton is mindenki focizik, letámasztanak két-két biciklit, melyek kapuként szolgálnak és már rúgják is a bőrt.

Hogy a következő évben elindulnak-e, egyelőre nem tudják, hiszen a csapatban csak kettő huszonhat évnél idősebb játékos lehet, s jövőre már négyen is kiöregednek. – Lehet, hogy különválunk és két csapattal nevezünk majd a következő Red Bull Neymar Jr’s Five-ra – mondta végezetül Weimann Richárd.

Már az óvodában is rúgta a bőrt

A Kaposváron született Weimann Richárd jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanul. A labdarúgással már egészen fiatalon, óvodáskorában megismerkedett a Konrád-Major Focisulban. Tehetségét jól mutatta, hogy egészen a Kaposvári Rákóczi FC U19-es együtteséig jutott. Jelenleg a BME futsalcsapatában rúgja a bőrt.

A kaposvári fiatalember összesen nyolc gólt lőtt a Red Bull Neymar Jr’s Five világdöntőjében.

Hűek maradtak a szabályokhoz

A Red Bull Neymar Jr’s Five focibajnokság idei fordulóján is hűek maradtak azok a szabályok ahhoz a grundfoci stílushoz, melyet a focilegenda gyerekkorában is játszott Sao Paulo utcáin. Az öt játékosból álló csapatok mérkőzése maximum tíz percig tartott, a meccsek kapus nélkül zajlottak. Ha egy csapat gólt kapott, akkor elvesztette egy játékosát. A mérkőzés tehát az idő lejárta előtt is véget érhetett, ha az egyik félnek elfogytak a játékosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában