kevés a munkaerő

2019.07.01. 11:30

Nőtt az órabér; a békésinél jobb a helyi idénymunkás

A tavalyihoz képest is magasabb órabért kell már fizetni az idénymunkásoknak. Ember még csak akad a szezonális feladatokra, de igazán megbízható munkaerőből annál kevesebb van.

Gyeszát Zsolt

Hamarosan megkezdi a kajszi betakarítását a hácsi Mózer Gyula is.

– Minden kollégától azt hallom, hogy mennyire nehéz összeszedni az idénymunkásokat – mondta el lapunk kérdésére a gazda. – Bízom benne, hogy akad azért annyi ember, amennyire szükség lesz a gyümölcsszedéshez, bár már tavaly sem volt könnyű munkást találni.

Ebben az esztendőben ráadásul már többet is kell fizetni az embereknek, mint a múlt évben. Az idén nagyjából 800-1000 forint körül alakul az órabér, napi bejelentéssel. Akikre valóban lehet számítani a szedés idején, azok már előre be lesznek jelentve akár több napra is, akik viszont kevésbé megbízhatóak, azokat csak az adott napra jelentjük majd be.

Zöldmunkákkal foglalatoskodtak a napokban Podmaniczky János szőlőjében. A balatonföldvári borász elmondta: előfordult már korábban, hogy Békéscsaba és Szolnok mellől érkeztek hozzájuk munkások, de ebben az évben erre nem volt példa. Egyrészt nagyon drága, ha távolról érkezik a dolgozó, másrészt a munkájuk minősége is hagy kívánni valót maga után. Az idén éppen ezért a környékről igyekeztek összegyűjtetni azokat az alkalmi munkavállalókat, akiknek már ismerik a teljesítményét, s tudják róluk, hogy megbízhatóan dolgoznak.

Ám többekhez hasonlóan a borász is csak úgy tapasztalja, nagyon nehéz embert találni a szezonális munkára. Azt mondta: a korábbi évekhez képest magasabb, legalább ezer forintos órabérrel kell kalkulálni ebben az esztendőben. Persze a hőségben nem dolgozhattak egész nap a munkások, így volt, hogy korábban kezdték, s a szokott nyolc helyett csak napi hat órát dolgoztak le a szőlőben.

Podmaniczky János hozzátette: a legtöbb borászhoz hasonlóan ő is a gépesítésben látja a megoldást. Éppen az egyre növekvő munkaerőhiány okozza azt, hogy több külföldi országhoz hasonlóan hazánkban is egyre nagyobb szerepet kap majd a gépi munka, mind a zöldmunkák, mind pedig a szüret idején.

Nagyítóval is hiába keresik a munkást az idényre

Persze van, ahol már jóval korábban igyekeznek leszervezni az idénymunkásokat, de legalábbis előre gondolkoznak a megfelelő emberekben. – Elsősorban az őszi betakarításkor van szükségünk alkalmi munkásra, akik letakarítják a sarat, melyet a gépek hordanak fel az útra – mondta Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke. – De már erre a feladatra is csak nagyítóval lehet embert találni. Ugyanakkor a nyáron is tudnánk még foglalkoztatni olyanokat, akik értenek a munkagépekhez, s ami fő, dolgozni is akarnak.

A biogazdálkodással foglalkozó Balogh Barna már letett arról, hogy idénymunkásokkal dolgoztasson. A somogyaszalói gazda szóját kapáltatott korábban, s mint mondta, tavalyelőtt három faluból alig tudott összeszedni tíz embert. Ezen kívül meglehetősen drága volt így elvégeztetni a feladatot, ezért úgy döntött, letesz a szója termesztéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában