pályázati lehetőség

2019.07.16. 11:30

Nyitott kapuk a zártkertekre: újraindítanák a gazdálkodást

Idén is pályázhatnak a települési önkormányzatok és azok konzorciumai a zártkertek megújítására. A programra kétmilliárd forint áll rendelkezésre, egy pályázatra pedig legfeljebb tízmillió forint támogatás igényelhető. A kérelmeket a Herman Ottó Intézet honlapján lehet benyújtani.

Marosi Gábor

Idén is pályázik a bárdudvarnoki önkormányzat azért, hogy a település zártkertjeinek útjai megújulhassanak. Tavaly már igényeltek támogatást, akkor azonban nem nyertek. Mester Balázs polgármester megkeresésünkre elmondta: a zártkertek kezdenek elnéptelenedni és egyre kevesebben művelik azokat. Ennek oka a megváltozott életvitel, valamint a nehéz megközelíthetőség.

– Öt zártkert van Bárdudvarnokon – fogalmazott Mester Balázs. – Ebből hármat művelnek rendszeresen, kettő pedig szinte a kihalás szélére sodródott. Az utóbbi időkben a rengeteg csapadék teljesen tönkretette az utakat, az önkormányzatnak pedig alig van lehetősége ezeknek a karbantartásra, ezért is pályázunk. A három művelt zártkert közül az egyikre adjuk be a kérelmet, ha nyerünk, akkor szeretnénk az utat felújítani és a vízelvezetőt megcsinálni, valamint telepíteni egy gyümölcsöst – tette hozzá Bárdudvarnok polgármestere.

A Zártkerti Revitalizációs Programot 2015-ben indította el az agrártárca, akkor még a Tanyafejlesztési Program részeként, majd 2017-ben hirdette meg önálló pályázatként. A kétmilliárd forintos keretösszegű program célja, hogy a falvakban és a kistelepülések határában lévő zártkertekben újrainduljon a hagyományos gazdálkodás, lehetőleg őshonos gyümölcsfajták telepítésével, a termésből pedig minél jobb minőségű helyi termék készüljön.

A programra az induláskor, 2015-ben egy somogyi település sem pályázott, 2016-ban és 2017-ben azonban két-két község nyújtott be kérelmet. Tavaly már jóval több, tizenhárom somogyi település kapott segítséget. Balatonőszöd, Böhönye, Gálosfa, Kaposhomok, Kastélyosdombó, Kiskorpád, Orci, Péterhida, Porrog, Ráksi, Sántos, Somogyvár és Szőlősgyörök összesen csaknem 130 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában