elszármazottak találkozója

2019.07.28. 17:32

Távol kerültek, de szívesen emlékeznek

Nem az első falunapot rendezték a hét végén a településen, hisz minden évben egy napot lakóhelyük ünneplésére szánnak. Ebben az évben azonban két fontos programja is volt a rendezvénynek.

Barkóczy László

A falunap délelőtt tíz órakor kezdődött a felújított evangélikus templomban. Istentisztelet keretében hirdetett igét Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna esperes. A közös imát követően megemlékezésekkel tarkított úton juthatott el minden érdeklődő a megnyitó helyszínére, ahol a falunapra érkezők köszöntésén túl egy különleges eseményre is sor került. Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője vehette át Ecseny díszpolgára címet. – A képviselő úr mindig is szívén viselte településünk sorsát – mondta el kérdésünkre Kőkuti István, Ecseny polgármestere. – Segített ahol csak tudott, így joggal gondoltuk, hogy ezzel a címmel adományozzuk meg.

 

A falunapot számos fellépő műsora tette színesebbé. A Lohr Kapelle zenekar közös műsort adott elő a német Sankt Martin Nemzetiségi Tánccsoporttal, de az ecsenyi nyugdíjasok is saját műsorral szórakoztatták az érdeklődőket. A falunaphoz egy másik újszerű esemény is kapcsolódott, hisz Ecsenyben először rendezték meg az elszármazottak találkozóját.

– A település egészen a múlt század negyvenes éveiben egy népes falunak számított, több mint ezeregyszázan lakták – magyarázza Kőkuti István. – A téeszesítésnek, és a megváltozott világnak köszönhetően sokan elvándoroltak a faluból. Ezzel a rendezvénnyel szándékoztunk visszahívni őket, legalább egy közös ünneplés erejéig. Kevesen tudják, de a falunapot indító istentiszteletet tartó Kőszeghyné Raczkó Zsuzsa is Ecsenyből származik.

A jelenleg már csak közel 140 lakót számláló településen igazán változatos programok követték egymást a falunapon. Lábtenisz bajnokság, légvár, arcfestés, és a falu specialitása, a krumplis kolbász kostolója várta azokat, akik megfáradtak a sok zenekar és fellépő hallgatásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában