Vitorlázás

2019.07.18. 10:50

Több mint ötszáz hajó rajtolt az 51. Kékszalag Nagydíjon

Elrajtolt az 51. Kékszalag Nagydíj mezőnye csütörtök reggel Balatonfüredről, a szervezők tájékoztatása szerint 561 hajó nevezett a versenyre.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára elmondta, harminc hajóosztályban versenyeznek a vitorlázók a tókerülő versenyen. Az induló hajók közül tizenegy legénysége csak külföldiekből áll, hat női kormányos is nevezett, valamint egy csak nőkből álló csapat is elindult az idei Kékszalagon.

A hajósokra több mint 150 kilométeres út vár: a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével, majd pedig Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

A versenyt teljes egészében élőben adja az M4 Sport.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A Balatonfüreden csütörtök 9 órára kiírt rajt után a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésükre ahhoz, hogy teljesítsék a távot.

 

A verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7:13:57 óra alatt ért célba.

Így indult a Kékszalag Nagydíj

10.43-kor a kenesei fordulnál a sorrend a következő:

1. Opel Fifty-Fifty 2. New Black Jack 3. Prevital

Utánuk a Nanushka BMW Wallis, az RSM2 és a Racing Django fordult Kenesénél.

10.48 Biztatás az Opel Fifty-Fiftytől a többieknek:

„Ugyanaz a keleti szél fúj, de a siófoki bója felé mintha sötétedne az ég, ez kis frissülést jelenthet. Itt is van némi szél és a siófoki szélváltó is kedvező lehet, ezt talán biztatás a mezőny többi hajójának, hogy bár gyenge a szél, de lehet haladni” – mondta Gémesi Jóka, a kenesi bóját elsőként elhagyó Opel Fifty-Fifty sajtófőnöke. Hozzátette: a New Black Jackkel szoros versenyben haladnak a siófoki bója felé.

12.02 Az első öt hajó a siófoki bójafordulónál:

1. New Black Jack

2. Opel Fifty-Fifty

3. Prevital

4. Nanushka BMW Wallis

5. RSM2

12.40 Befordult a nyugati medencébe az első

A tihanyi csőből New Black Jack ért ki elsőként. Utána a Nanushka BMW Wallis, majd a Prevital és az Opel Fifty-Fifty.

Videónk a Kékszalagról:

12.44 Litkey megköszönte a kompnak

A szántódi komp elengedte az élen álló New Black Jacket és Nanushka BMW Wallist üldöző Previtalt. A kormányos Likey Farkas pedig látványos karmozdulattal megköszönte a komp kapitányának az előzékenységet.

13.56

Az élen páros verseny vív a 13-szoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas kormányozta Prevital és a Kékszalag időrekordját alig több mint 7 órás idővel tartó – Józsa Márton vezette – Opel Fifty-Fifty

14.02

A harmadik helyért a New Black Jack és a Nanushka BMW Wallis vív éles csatát.

15.25 Új éllovas Szigligetnél

A Nanushka BMW Wallisnak olyan jól sikerült a felzárkózás, hogy az első helyig sikerült feljönni. Azaz megelőzte a Previtalt és az Opel Fifty-Fiftyt. Sőt, az utóbbi, amely eddig az élen állt, a harmadik helyre csúszott vissza.

15.50 Keszthelynél sötétedik az ég

Ami zivatarzónát jelenthet, ez egyrészt komolyabb szelet, de egyben esőt is jelenthet az élmezőnyben haladó katamaránoknak.

16.39 Ritkaság a Balatonon – itt a nagy csata

Pályaverseny alakult aki a keszthelyi öbölben, ez nem mindennapos esemény egy olyan túraversenyen, mint a Kékszalag.

Szereplők: Prevital, Nanushka, RSM2, New Black Jack, Racing Django és az MKB Extreme Sailing Team.

Az Opel Fifty-Fifty pedig tőlük kicsit lemaradva megy a „pályaversenyzők” után.

17.14 Keszthely a Racing Djangóé

Mögötte a nagyon szoros versenyben a Prevital és az Opel Fifty-Fifty.

18.22 Újabb csere: a Prevital került az élre

A keszthelyi öbölből már a Prevital jött ki elsőként, azaz megelőzte a bójánál még elsőként forduló Racing Djangót. Utóbbi az Opel Fifty-Fiftyvel halad a második-harmadik helyen. Szorosan mögöttük MKB Extreme Sailing Team. Mindezt könnyű – 3-4 csomós – szélben.

20.03 Megint egy fordulat

Szigligetnél a Racing Django talált szelet markánsan északon és ezzel megelőzte a vízközépen haladó vetélytársait, köztük a Previtalt, Opel Fifty-Fifty és az MKB Extreme Sailing Teamet. Valamint a déli parton igyekvő New Black Jacket és RSM2-t.

21.10

Nagyon könnyű 2-3 csomós déli-délkeleti szélben a Racing Django áll élen az élen a déli part közelében Szárszó környékén

22.10

A tavalyi Kékszalag is gyengeszeles volt, de a mostanin még kevesebb a szél, ami komoly próbatétel az 561 nenevezett csapatnak.

Kedvező ugyanakkor, hogy továbbra is rengetegen vannak versenyben, így jó eséllyel a legkitartóbbak Kékszalagja lehet a mostani.

Végeredmény

Rendkívül gyenge szélben zajlott az 51. Kékszalag Nagydíj első versenynapja, amelynek során a Racing Django haladt át a balatonfüredi célvonalon. A Petrányi Zoltán kormányozta katamarán 15 óra 37 perc alatt teljesítette a légvonalban több mint 150 kilométeres távot. Utána következett az Kaiser Kristóf vezette MKB-Extreme Sailing Team, a harmadik pedig a Litkey Farkas által irányított Prevital lett.

 

Forrás : MTI

Forrás: https://kekszalag.reblog.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában