videó!

2019.07.10. 14:00

Új barátságok születnek a nyári napköziben

Évek óta a toponári tagiskolában szervezik meg a nyári napközit a kaposvári diákok számára. Az idén sincs ez másként, tucatnyian pihenik ki itt a tanév fáradalmait új barátságokat kötve.

Koszorus Rita

A hűs fák árnyékában fociztak, labdáztak a gyerekek az intézmény udvarán kedden délelőtt. Persze olyanok is akadtak, akik a tantermek félhomályában beszélgetve múlatták inkább az időt, vagy akiket a kézműves foglalkozás érdekelt. – Átlagosan 80-90 gyerek jön, július 1-től augusztus 2-ig vannak nálunk – mondta érdeklődésünkre Bánhegyi Tímea, táborvezető. – A város összes iskolájából jöhetnek hozzánk gyerekek, elsőtől hetedik osztályig. Még csak egy hete tart a tábor, de már szövődtek új barátságok.

A diákok között vannak olyanok, akik már nem először jöttek a nyári napközibe. – Már tavaly is voltam itt – árulta el Tiszberger Zsófi, aki Kisfaludy tagiskolába jár. – Szerintem nagyon jó, és tetszenek a programok is. Nekem különösen a méta, meg a székfoglaló állt közel hozzám, és a kézműves foglalkozások közül a fonás.

– Most vagyok itt először, de sokkal jobb itt, mint ahogyan arra számítottam előre – mondta Proszonyák Virág, aki a Toldi tagiskolából jött.

A gyerekek elmondása szerint, azért jó a napközibe jönni, mert ott nem lehet unatkozni. – Nekem itt a játék tetszik a legjobban – tudtuk meg Dobai Melinda Ketrintől. – Meg hogy szereztem sok barátot, annyit hogy nagyjából meg se tudom mondani mennyit.

A lányok miközben együtt hintáztak azt is megsúgták, odahaza csak unatkoznának, vagy a számítógép billentyűit püfölnék a szobában. – Ha nem itt lennék, akkor otthon unatkoznék, vagy elmennék az egy hónapos unokahúgomhoz és vele játszanék – mondta Kolle Sára.

– Szeretek itt lenni, mert itt sok ember van és tudunk játszani, nem úgy mint otthon, ahol unatkozol egyedül – vélekedett Papp Dzsenifer.

 

Elsőtől ötödik osztályig jelentkezhettek a gyerekek a nyári napközibe, ahova van aki csak egy hétre jön, de olyan is, aki mind az ötre itt marad. Többségében kicsik vannak, tudtuk meg.

A diákok háromszori étkezést kapnak, akik év közben ingyen jutnak hozzá a menzai meleg ételhez, azoknak a nyári napköziért sem kell fizetni. A szülőknek nem csak a gyermekfelügyelet oldódik meg ezzel a lehetőséggel, de a gyerekek szállítása is. Hiszen a városból busz hozza a tanulókat a Toponári Tagiskolába, ahonnan délután haza is viszi őket.

Színes programok és szabadság

Minden nap tartogat valami érdekes elfoglaltságot a nyári napköziben. A kézműveskedés iránt érdeklődők fontak, pulikutyát készítettek, sőt padlóképeket is. Idén újdonság, hogy egy külön keret volt külsős programok szervezésére, így ezen a héten a Fekete Sereg tagjai tartanak majd bemutatót a gyerekeknek. De a tervek között szerepel egy néptánc bemutató is.

Ezen túl a felügyelő pedagógusok is szerveznek a gyerekeknek programokat, métáznak, székfoglalót játszanak.

A játékkölcsönzőnek köszönhetően pedig olyan társasjátékokat és sporteszközöket is kipróbálhatnak a napköziben, amely esetleg otthon nincs és még nem ismerik.

Nem csak az iskolás, de az óvodáskorú gyerekek szüleinek is van lehetőségük nyári napközire. Az óvodák közül hetente mindig másik ügyel. Mintegy 83 gyermekre vigyáznak a szünidőben is a pedagógusok. Az ügyeletet a Petőfi és a Búzavirág, valamint a Damjanich, Temesvár, Tar Csatár, Szántó és Szentjakabi óvodák kezdték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában