akcióban a nébih

2019.08.08. 14:00

Akkor a legjobb a lángos, hogyha sorban állnak érte

A lángost és a lángosozókat vizsgálták a Nébih Szupermenta tesztsorozatának legújabb állomásán: a felügyelők 12 balatoni vendéglátóhelyet kerestek fel, s a több mint 140 mintán közel 500 laboratóriumi mérést végeztek. Egy zamárdi és egy balatonszárszói büfé is dobogós helyen végzett.

Harsányi Miklós

Kedveltségi teszt, érzékszervi minősítés és a hatósági ellenőrzés eredményeinek összesítésével alakult ki a Szupermenta rangsor. Első helyen a révfülöpi Rév Büfé végzett, második a zamárdi Sarok Büfé, harmadik a balatonszárszói Róza Mama Büféje lett. A négynapos ellenőrzéssorozat részeként az élelmiszer-biztonsági szabályok betartását, s a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, s az alapanyagok nyomon követhetőségét is vizsgálták.

– A finom lángos alapja a hosszú ideje bevált jó recept – hangsúlyozta Puller András, a zamárdi Sarok Büfé vezetője. – Örülök az elismerésnek, alapos volt az ellenőrzés. Több lángosunkat is megvizsgáltak a szakemberek, s még a felhasznált olajon kívül sajtból és tejfölből is mintát vettek. Nálunk a hagyományos alapváltozaton kívül közkedvelt a tejfölös, a sajtos-tejfölös és a sonkás-sajtos-tejfölös, s többször előfordult, hogy a lengyel és szlovák turisták sajtos-ketchupos lángost rendeltek. Minőségi alapanyagot használunk, ehhez következetesen ragaszkodunk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte: a hatósági helyszíni szemlék mellett a Nébih szakemberei a natúr lángosok érzékszervi bírálatát is elvégezték a mobil érzékszervi vizsgálóállomáson. Ennek során egy lángos kapott kiválóan megfelelt minősítést, négy termék átlag feletti, hat átlagos, s egy lángos átlag alatti eredményt ért el.

– Kívül ropogós, belül lágy a tésztája, s nem olajos: szerintem ez a jó lángos – mondta Zsombok Jánosné, a balatonszárszói Róza Mama Büféje munkatársa. – Kiváló minőségű legyen a liszt és megfelelő hőfokú az olaj, de legfontosabb, hogy szívvel-lélekkel készüljön az étel: ez a siker titka. A dagasztástól a sütésig mindenre mozzanatra figyelni kell, s döntően az időjárástól függ, hogy naponta mennyit készítünk. Szerintem akkor a legjobb a lángos, ha sorban állnak érte.

A sima, a sajtos, a tejfölös, a hagymás-baconos és a gíroszos lángoson kívül feliratkozott az étlapra a káposztás és a virslis lángos is. Időnként újabb ízesítések jelennek meg a kínálatban, ám továbbra is a hagyományos ízek a legkedveltebbek.

Mintát vettek a forró sütőzsiradékból

– A 12 vendéglátóhelyből nyolc esetben csak kisebb hiányosságok fordultak elő, amiket a vállalkozások még az ellenőrzés ideje alatt javítottak – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatójából. – Két helyszínen már komolyabb problémák adódtak, így ezeknél figyelmeztetésben részesülnek az üzemeltetők. További két egység bírságra is számíthat a nem megfelelő személyi és helyszíni higiéniai hiányosságok valamint lejárt élelmiszerek tárolása miatt. A hibákat utóbbi négy esetben is azonnal, illetve rövid határidőn belül javították együttműködő vállalkozók. Az ellenőrzések során összesen mintegy 300 ezer forint értékű bírságot szab ki a Nébih.

A helyszíni szemlék alkalmával a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a használt, forró sütőzsiradékból valamint a különböző felületekről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában