Vége a szezonnak?

2019.08.25. 11:30

A vendég zár, nem a naptár a Balatonnál

Szerencsére sokat fordult a világ, ma már nem a klasszikus augusztus 20-i dátummal zárnak a balatoni büfék, a legtöbben kitartanak szeptember közepéig. Az igazán élelmes vállalkozók pedig egész ősszel várják a vendégeket.

Koszorus Rita

Habár a nemzeti ünnep után mérsékelt a forgalom a Balatonnál, szinte minden strandon vannak még szép számmal turisták – legalábbis rögtönzött szezonzáró körutunkon ezt tapasztaltuk… A büfék és éttermek többségét nyitva találtuk, nem tömötten ugyan, de mindenhol volt kit kiszolgálni.

Szikra Gabriella ízlelőbimbókat megmozgató balatonfenyvesi vendéglátóegysége, a Konyhám novemberben is nyitva van hétvégenként. – Mi nem strandbüfé vagyunk – határozta meg kínálatát Szikra Gabriella. – Hozzánk azok jönnek, akik jól kipróbált minőségre vágynak. Ősszel pedig még rengetegen érkeznek hozzájuk két keréken, akkor még sokan nekiindulnak egy-egy hosszabb kerékpártúrára, sokan ilyenkor még egyszer nekiveselkednek egy Bala­ton-körnek, s kell az energia menet közben. A tulajdonos szerint sokan azért zárnak be a hűvösebb idő beköszöntével, mert nincs fűthető helyiségük. Náluk ez nem probléma, a hátsó teraszt befedték, így ha fúj a szél, sem kell vacogva megenni a „gofcsit” (tócsi tésztából készült gofri, pirított szalonnapörccel).

A téliesítéssel van gondja Barna Antalnak is, aki a balaton­fenyvesi strand nagyjából mértani közepén működtet büfét. – November egyig biztosan nyitva leszünk – mondta a vállalkozó kérdésünkre. – Tovább nem tudunk, mert nincs téliesítve a büfé. – Szívesen megcsinálnám, de ez önkormányzati ingatlan, a helyhatóság beleegyezése is kellene a fejlesztéshez. Barna Antal elmondta: anyagilag nem éri meg ősszel tovább és tavasszal korábban kinyitni. – Mi azért tesszük mégis, hogy beinduljon az egész éves Balaton – fogalmazott a vállalkozó. – Azt gondolom, hogy az ebben részt vevő vállalkozásokat támogatnia kellene az önkormányzatnak, kormányzatnak adók formájában például. Hozzátette: sokan jönnek szezonon kívül, ha pedig korcsolyázásra alkalmas a tó, biztosan ki kell nyitni, mert igény van a szolgáltatásra.

Huszonkét éve működteti vállalkozását a balatonboglári kikötő közelében Vencel Sándorné és férje. Ők is annak hívei, hogy nem a naptár szerint kell zárni. – Kora tavasztól késő őszig nyitva tartunk – mondta a vállalkozó. – Ha jó idő van, akkor még tovább is nyitva tartunk, mert betérnek a vendégek. Sőt, sokszor panaszkodnak, hogy a környéken nincs nyitva más vendéglátóegység rajtunk kívül.

Vencel Sándorné hozzátette: munkaerővel is bírni kell a hosszabb idényt. Nekik úgy megy ez, hogy mellette a férje is beáll dolgozni, s állandó gárdával működnek már évek óta. Vencelné úgy gondolja: muszáj próbálkozni ahhoz, hogy változás legyen a szezon hosszában.

Másként vélekedett a balatonlellei Sarok Büfé üzletvezetője. – Augusztus végéig biztosan nyitva leszünk és szeptemberben jó idő esetén hétvégente – mondta Boda Viktor. – Ha jó idő van, sokan jönnek, de egyébként a helyiek miatt nem érné meg tovább dolgozniuk. Azért bíznak a jó időben és abban, hogy ez még vonz turistákat a tóhoz ősszel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában