börtönfelújítás

2019.08.13. 14:00

Az ablakokat cserélik, a rácsok maradnak

Javulnak a fogvatartottak elhelyezési körülményei a kaposvári börtönben: az épületkorszerűsítési munkálatokon kívül az ősszel egy újabb oktatási program kezdődik. Szabadulásuk után, piacképes ismeretek birtokában nő az elítéltek visszailleszkedés esélye.

Harsányi Miklós

– Hamarosan megkezdődik a nyílászárók cseréje a megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, így az energiatakarékos ablakoknak köszönhetően javulnak a fogvatartottak elhelyezési körülményei a kaposvári börtönben – közölte kérdésünkre Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője. – Az év során a régi épület elavult fa nyílászárói helyett esztétikusabb, korszerűbb, hő- és hangszigetelt ablakokat kapnak a zárkák.

Az intézet évente közel 900 ezer forint költségmegtakarítással számol azzal, hogy beépítik a hatlégkamrás műanyag ablakot. A munkálatokban a civil szakembereken kívül az intézetben foglalkoztatott rabok is részt vesznek. A beruházás felerészben a Belügyminisztérium energetikai fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatán elnyert összegből, illetve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának központi forrásából és a kaposvári börtön költségvetéséből valósul meg. Az épületkorszerűsítésen kívül újabb oktatást is indítanak a börtönben.

– A fogvatartottak eredményes társadalmi visszailleszkedésének egyik legfontosabb eleme, hogy legyen lehetőségük tanulni, melynek érdekében piacképes szakképzéseket szerveznek – derült ki a BVOP tájékoztatójából. A területen végzett tevékenység legfőbb célja – az ismeretek átadásán túl – a szabadulást követő munkaerő-piaci reintegrálódás elősegítése valamint a visszaesési arányszámok csökkentése. Az oktatás, akárcsak a munkáltatás, az elítéltek szabadulás utáni visszailleszkedésének fontos pillére.

A tanulás fejleszti a kötelességtudatot

A tanulás és foglalkoztatás azon kívül, hogy sikerélményt nyújt, fejleszti a kötelességtudatot, s növeli az önbecsülést. Kaposváron – az országos Fogvatartottak reintegrációja című kiemelt projekt keretében – 200 órás betanított létesítményüzemeltető oktatás kezdődött az idén. Az év hátralévő részében betanító jellegű térburkoló szakmaképzés indítását tervezik. A BVOP tájékoztatása szerint az említett projekt keretében, illetve a Kaposvári Szakképzési Centrummal együttműködve szeptember második felében induló kőműves képzés előkészületei folyamatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában