A Balaton Tündérkertje

2019.08.23. 11:12

Balatonföldvár: ahol az álmok a földön járnak

A „Balaton tündérkertje” végérvényesen felébredt Csipkerózsika álmából! A világháborúk nyomorát leküzdötte az élni akarás, gyorsan múló évtizedek, majd évek után ma már újra dalolnak a platánfák a híres Kvassay sétányon.

Lengyel János

A különleges zenét a balatoni szellő varázsolja az ezernyi szerelmi vallomás alá, amolyan egyedit, földvárit, mással össze nem hasonlíthatót! Örökké tartót! Így volt, így van és így lesz ez a jövőben is! A csodálatos Galambsziget, a különlegesen egyedi fürdőtelep, az évszázadokkal visszarepítő elegáns villák, és a hozzájuk kapcsolódó legendák és történetek, a fény és a sejtelmes árnyék, s megannyi vitorlás játéka a Balaton vízén. Festői kép, ilyennek csak innen látszik a Balaton!

Balatonföldvár soha nem panaszkodott! Egy igazi „tündérkerthez” persze nem is illik az ilyen mentalítás. Ahogy az lenni szokott, voltak jobb és rosszabb idők egyaránt. Az ősi jegenye-, tölgy- és fenyőfák a tanúi, hogyan alakult a tavi fürdőkultúra, mi minden kellett ahhoz, hogy a település valóban a „Balaton tündérkertje” lehessen: hangulatos, kedves, megnyerő és családbarát. Ez a küldetés és elszántság segített a válságos időszakokban is.

Aztán a hiányzó bevétel hosszú éveken át nyomot hagyott a városon. – Küzdöttünk, mint lúd a jégen – mondta a kikötőben Gábor, aki leginkább a korabeli sportéletről, a hazai vitorlázás fellegváráról, a tenisz, a galamblövészet, a golfozás, az atlétika, a kerékpározás, az úszás és a lóverseny mindent meghatározó élménygazdagságáról beszélt. – Tudod, sokat köszönhetünk a földvári sport- és fürdőélet két nagy mecénásának, Széchényi Viktornak és Széchényi Imrének és persze a sok-sok ismert és elismert villatulajdonosnak, akik nemcsak itt élték életük egy részét, hanem soha nem felejtették el, mivel is tartoznak Balatonföldvárnak! Örökre érvényes mintát és példát adtak földváriságból! S így van ez ma is! Őket kell követnünk! Földvár most többet tesz és kevesebbet beszél! Jó úton járunk, de végig kell menni rajta – tette hozzá, s elköszönt, mert hívta a balatoni szél…

Balatonföldvár valóban sokat változott! A mintegy 2300-nyi állandó lakoshoz képest hatalmasnak látszó fejlesztések valósultak meg itt az utóbbi időben. Nem véletlen, hogy az ezer lakosra jutó fejlesztési források felhasználása tekintetében az országos élbolyba került a város. A jól végig gondolt, aprólékosan megtervezett, megalapozott stratégia meglétére utaló cselekvésegyüttes alakította méretarányossá és fenntarthatóvá az intézményrendszert. Ezzel Földvár azok közé a települések közé emelkedett, amelyek a saját maguk által termelt forrást fejlesztésre tudták fordítani. Egyelőre ezek a települések még nincsenek sokan, de a jó példa ragadós! A történeti egyediségében épülő, szépülő Földvár stabil költségvetési helyzete tette lehetővé, hogy európai uniós pályázatokból és önkormányzati saját forrásból mintegy 4 milliárd forintos fejlesztést hajtson végre, s ezzel a kimagasló teljesítménnyel dobogóra is került a dinamikusan fejlődő Balaton-parti települések rangsorában is.

- Örülünk a lehetőségnek, éltünk vele, büszkék vagyunk rá, hogy sikerült, de mégsem ez a fontos, hanem az, hogy egyre jobb balatonföldvárinak lenni – mondta Holovits Huba polgármester, amikor a földvári „megtáltosodás” történetéről kérdeztük. Hozzátette: a települést a lakók komfortérzetének javítása érdekében fejlesztik. Mert ahol jó élni, ott jó vendégnek is lenni! Az első lépések között szerepelt a lakosság helyi adó terhelésének csökkentése. Ezt követte a vállalkozói adóterhek mérséklése. Az út – és járda felújítási program során megújult a belterületi utak kétharmada.

Az elmúlt év során 1,2 milliárd forintot nyertek 4 pályázattal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. A rendezett költségvetésből jut már születési, életkezdési kiegészítő támogatásra, tanévkezdési támogatásra, iskolai életre felkészítő támogatásra, karácsonyi csomagra, temetkezési támogatásra, a szociális étkezés kiszállítási díjának átvállalására, szociális tűzifa támogatásra és sok másra.

- Ha helyi, erős gazdaság nincs, semmi sincs – hangsúlyozta a városvezető. – Ezért töröltük el a vendéglátóipari egységek parkoló fenntartási díját, március 15-ről június 15-re módosítottuk a helyi iparűzési adóelőleg befizetésének határidejét tekintettel a turisztikai vállalkozásokra. A magánszálláskiadók elektronikus bevallási kötelezettségének bevezetését 2018-ról 2020-ra halasztottuk.

S persze az is igaz: ha nincs költség, azt nem kell kifizetni: ezért is fontos, hogy a turisztikai fejlesztések mellett szinte valamennyi közintézmény, a városháza, az óvoda, az orvosi rendelő és a közösségi ház is teljes energetikai korszerűsítésen esett át. A megújuló energia felhasználása nagyságrendekkel csökkenti a város kiadásait. És persze még írhatnánk tovább!

De inkább felmegyünk a térség egyik nevezetességéhez, a földvári kilátóhoz! Innen, a mintegy 70 méter magasból aztán tényleg minden egészen más! Nemcsak azt látjuk, hogy milyen gyönyörű is a Balaton, s annak az egyik gyöngyszeme, a legnagyobb kikötője, hanem azt is, hogy közel, s távol ki és mire is jutott. Bár hamarosan vége a nyárnak, s a nap is lassan nyugovóra tér, de a Balaton varázsa, a földváriság éltető csodája tovább tart!

A titok? A titok a tettek bátorságában lakik! Ezt erősítették meg bennünk a Kelta túraútvonal integető vándorai is.

Ezen a weboldalon virtuálisan is körül lehet nézni Balatonföldváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában