csete

2019.08.08. 11:30

Egyre kevesebben szedik a bodza termését, nem éri meg gyűjteni

Évről-évre egyre kevesebben foglalkoznak csete (a bodza termésének népies elnevezése) gyűjtéssel. Tíz évvel ezelőtt még naponta harminc mázsát is szedtek az emberek, addig manapság ennek csak a töredékét gyűjtik össze. Az általunk megkérdezett felvásárló szerint sokan az alacsony árak miatt hagytak fel a szedéssel.

Marosi Gábor

Több bodzabokor is terméstől rogyadozik Kaposmérő határában. A kifejlett, apró, fekete gyümölcsök vélhetően megrothadnak a nyári forróságban, a bodza termését ugyanis ma már nagyon kevesen gyűjtik.

– Mindenki dolgozik, nincs aki szedje – hangsúlyozta Horváthné Károlyi Ágnes. – A baglasi férfiak a Balaton partján, Székesfehérváron és Kaposváron dolgoznak, ha jól tudom, akkor térköveznek, a nők pedig a kaposmérői önkormányzatnál vannak. Már csak páran járnak el csetét gyűjteni. Igazából nem is éri meg, mert kilójáért ötven forintot adnak. A környéken hamar össze lehet gyűjteni a bodzát, de ha messzebb megy valaki, akkor autóba kell ülnie és az is pénzbe kerül – fogalmazott Horváthné Károlyi Ágnes.

– Én nagyon ritkán szedem a csetét– mondta Pápai Mária. – Egyszerű szedni, de ha kicsik a fejek, akkor sokáig tart, amire megtelik a vödör. Egy mázsányit körülbelül egy-másfél óra alatt lehet megszedni. Emlékszem rá, hogy régebben mázsaszám gyűjtöttük, de most férfiak sincsenek, akik felmásznának a bokor tetejére a termésért. A környéken is több helyen lehet találni bokrot, ezen kívül a mezőkön és az erdőszéleken vannak még szép termések, de sajnos sokszor engedély kell a szedéshez, ezt pedig nem mindig kapjuk meg – hangsúlyozta a baglasi asszony.

De nemcsak a csetét, hanem mást sem gyűjtenek már a környéken. Horváthné Károlyi Ágnes hozzátette: régebben a hárssal, a csiga szedéssel és más gyógynövényekkel is sokan foglalkoztak, de manapság csak elvétve gyűjtögetnek a helyiek. A baglasi asszony szerint ennek is az lehet az oka, hogy nagyon kevés pénzt fizetnek érte a felvásárlók, valamint napközben szinte senki nincs a faluban, a legtöbb ember ugyanis állandó keresete van.

Többért vásárolják fel a bodzát, de hiába

Puskás Ferencné, kaposmérői felvásárlóhoz is egyre kevesebben visznek már gyógynövényeket. A csete gyűjtése pár nappal ezelőtt indult be, de a korábbi napi harminc mázsás mennyiséghez képest az egyik nap kettő és fél, előtte nap pedig öt és fél mázsát adtak le nála.

– Tavaly is hasonló volt a helyzet – mondta Puskás Ferencné. – Az elmúlt évben kilónként negyven forintért vettük át a bodza termését, idén ötvennel indítottunk, most azonban már tíz forintot emeltünk rajta, hátha többen hoznak majd csetét. Tíz évvel ezelőtt ennek a nyolc-tízszeresét adták le az emberek, igaz akkor kilencven, száz, száztíz forintot is kaptak érte kilónként. Most azonban nagyon alacsony az ára, de sajnos nem tudjuk, hogy mi befolyásolja ezt. Azt is tapasztalom, hogy igazából ember sincs, aki gyűjtse. Az időseknek ez megterhelő és nem szeretnének ezzel foglalkozni, a fiatalokat pedig nem érdekli, inkább elmennek és „rendes” állást keresnek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában