Életmentés

2019.08.24. 15:30

Életet mentettek a fiatal önkéntesek a Balaton-parton

Közel háromezer sérülést láttak el a nyáron a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai, akik tizenharmadik alkalommal teljesítettek szolgálatot a magyar tengernél.

Góz Lilla

Egy esetben életmentő volt a beavatkozásuk. Az idén Balatonfenyvesen fordultak a legtöbben hozzájuk segítségért.

– A háromszázhúsz fiatal önkéntes a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látta el tizenkét Balaton-parti település tizenkilenc strandján, június 28. és augusztus 20. között – mondta el Somody Zoltán, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs koordinátora.

– A nyár folyamán az önkéntesek 2735 esetben segítettek, a leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágások, kisebb horzsolások, rovarcsípések vagy a különböző sportsérülések, rosszullétek – összegzett a Somogyi Hírlap kérésére a kommunikációs szakember.

Somody Zoltán kiemelte, hogy a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat huszonnegyedik munkanapján egy sikeres újraélesztés is történt, a Magyar Vöröskereszt önkéntesei Balatonfenyvesen élesztettek újra egy 60 év körüli nőt, aki fürdőzés közben lett hirtelen rosszul. A legeseménydúsabb nap július 20–án volt, ezen a szolgálati napon több mint százszor, egészen pontosan 111 alkalommal fordultak a strandolók a vöröskeresztes elsősegélynyújtókhoz.

A szolgálat 2007–es indulása óta összesen 42 222 esetet láttak el szakszerűen a vöröskeresztesek, a több mint egy évtized alatt hét esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás. A Magyar Vöröskereszt 13 éves Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 2019–ben is teljes egészében vállalati támogatásokból és adó 1 százalékos felajánlásokból valósította meg.

– Akkora tömegek vannak a szabadstrandjainkon a nyári időszakban, hogy nagy szükség van helyben elsősegélynyújtókra – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere lapunknak. Szavaiból kiderült, nem csak Fenyvesen, de a többi településen is nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Magyar Vöröskereszttel, jelenlétük biztonságot ad a strandolóknak.

– Az önkéntesek több mint tíz éve teljesítenek szolgálatot településünkön, nagyra értékeljük munkájukat, a fiataloknak szállást és napi étkezést biztosítottunk – jegyezte meg a balatonfenyvesi polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában