fotók

2019.08.12. 16:19

Hamarosan a boltok polcain mosolyog ránk a balatoni Csabagyöngye

Egész éjjel, megállás nélkül dolgoztak a kombájnok az ordacsehi szőlőhegyen, elkezdődött a legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye szüretelése. A Balaton Agrár Zrt. területén beérett fürtöket a Varga Pincészet dolgozza majd fel Badacsonyörsön.

Marosi Gábor

Szeptember első heteiben már a boltok polcaira is felkerül a hétfőn leszüretelt Csabagyöngye szőlőből készült fehérbor. Évek óta hagyomány, hogy ezzel a korai érésű fajtával kezdődik el a szüret a Dél-Balatoni Borvidéken. – Hajnali kettő órakor indultak el a kombájnok – mondta Varga Máté Péter, a Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője. – Ez azért fontos, mert hogy ha a kánikulában szállítanánk el a szemeket, akkor romlana a gyümölcs minősége. A Csabagyöngyét Ordacsehiből, a Balaton Agrár Zrt.-től és Balatonlelléről szerezzük be mintegy ötven termelőtől. Idén háromezer mázsa szőlőt vásárolunk, majd ezt átszállítjuk Badacsonyörsre és ott a pincészetünkben feldolgozzuk.

 

– Elégedettek vagyunk a minőséggel – folytatta Varga Máté Péter. – Tavaly az egész éves nagy meleg miatt elégtek a savak, idén azonban nem lesz ilyen probléma. A háromezer mázsa szőlőből, háromszázezer palacknyi bort tudunk előállítani, de ennek csak a felét készítjük el, a többit házasítjuk a muskotályos fajtákkal. A Csabagyöngyéből egy nagyon gyümölcsös, igazán szőlőízű, friss bort lehet készíteni. Ez lehet, hogy furcsán hangzik, de a boroknál általában mindenféle más gyümölcsízt érzünk. A Csabagyöngye olyan, mintha alkoholos szőlőlét innánk, enyhe szén-dioxid tartalommal. Elsősorban a fiatalok szeretik, de más korosztály is kedveli, azt gondolom, hogy napközben nagyon jó fröccs alap, este pedig tisztán behűtve igazán kellemes. A vénasszonyok nyarának egy kedvelt bora – hangsúlyozta Varga Máté Péter.

– Az időjárás nem kedvezett nekünk – fogalmazott Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója. – A szüret előtt két három héttel sajnos rengeteg eső esett, komoly zivatarok söpörtek végig az ültetvény felett. Nagyjából húsz és negyven milliméter csapadék hullott. Ez nem jó ilyenkor, mert a szőlősorokban megnövekszik a páratartalom, ez pedig komoly kihívást jelent a növényvédelemmel foglalkozó szakembereknek. Idén egyébként ötezer tonna szőlőt szüretelünk majd le – tette hozzá Tavaszi József.

Narancsbor az újdonság

Az 1993-ban alakult Varga Pincészetnek országszerte kétszáz hektár szőlőültetvénye van, ebből százhuszonöt Badacsony és környékén, húsz Balatonaligán, ötvenöt pedig az Egri Borvidéken. A csaknem kétszáz embert foglalkoztató pincészet Magyarországon hatvan féle bort állít elő. Mindén évben valami újdonsággal jelennek meg a piacon. Az idei sláger a narancsbor, amelynek az alapja egy kései szüretelésű hárslevelű, amely úgy készült, hogy a fehér szőlőt héjon megerjesztették, ettől pedig vörösboros jellegű, de mégis könnyed fehérbor képződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában