Újraélesztési oktatás

2019.08.29. 09:00

Kétszer annyi életet mentettünk

Két és fél év munkájával megduplázódott a sikeres újraélesztések száma Magyarországon.

Góz Lilla

Kaposváron is több százan vettek részt a 2018 januárban induló Hősképzésen, ahol a helyes újraélesztés fogásait tanulhatták.

Az egész országra kiterjedő úgynevezett Hősképzést indított tavaly januárban az Országos Mentőszolgálat. Minden hónap utolsó hétfőjén délutánonként a kaposvári mentőállomáson is várták azokat a laikusokat, akik ingyenes újraélesztési oktatáson, gyakorlaton vettek volna részt.

– A tapasztalatok szerint foglalkozásokon minimum nyolc-tíz fő volt jelen, nem csak a fiatalok, hanem idősek egyaránt érdeklődnek a képzés iránt- mondta el Szita János, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa. Hozzátette: céljuk, hogy minél több embert tanítsanak meg a helyes újraélesztésre.

– Merjenek az emberek segítséget nyújtani és tudják, hogy milyen fogásokkal akár életet menthetnek, hiszen minden perc számít – jegyezte meg Szita János. Hozzátette: a Hősképzés továbbra is folytatódik, legközelebb szeptember 30–án 15 órától 17 óráig várják az érdeklődőket a kaposvári mentőállomáson.

Országosan évente körülbelül hatezer keringésmegállás történik, amelyeknél csak az időben elkezdett mellkaskompresszió segíthet. Ezt két percen belül kell megkezdeni, amellyel hatvan százalék az esély a túlélésre. 2019 első félévében előforduló mintegy ötezer hirtelen szívmegállásos esetnél a megkezdett újraélesztések száma is megkétszereződött, 2335–ről 4653–ra nőtt, vagyis a nagyobb esély nagyobb sikerszámot produkált. Az elmúlt két év feltűnő eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat, melynek része egyebek mellett a telefonos újraélesztési protokoll kötelező alkalmazása, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátor térkép megalkotása és a laikusok számára indított „Hősképzés” szemléletformáló hatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában