Siófok

2019.08.30. 19:52

Lehallgatási vád miatt feljelentést tett a képviselő

Lengyel Róbert siófoki polgármester közösségi oldalán tett bejegyzésében arra utalt, hogy „lehallgatják”a telefonját, s ezért nem telefonálnak neki régebbi ismerősei. Ennek kapcsán Witzmann Mihály országgyűlési képviselő ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Megkérdeztük a rendőrséget, ahol határozottan cáfolták, hogy Lengyel Róbertet lehallgatták volna!

Kolumbán Tünde, Kovács Gábor

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen Witzmann Mihály, Siófok térségének országgyűlési képviselője, miután a közösségi médiában Siófok polgármestere a napokban arról írt, hogy lehallgatják a telefonját.

– Arra kérem a rendőrséget, hogy alaposan vizsgálja meg az állítás tényszerűségét. A nyomozás eredményeként derüljön ki, hogy valóban lehallgatták-e Siófok polgármesterét – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Witzmann Mihály hozzátéve: ha a vizsgálat azt bizonyítja, hogy történt ilyen, akkor a leghatározottabban lépjenek fel az elkövetővel szemben.

– Ha a vizsgálat azt bizonyítja, hogy nem történt lehallgatás, vagyis Siófok polgármestere valótlanságot állított, akkor a Lengyel Róbert számoljon ennek következményével. Ez esetben kénytelen leszek felhívni Lengyel Róbert figyelmét arra, hogy önkormányzati kampány ide, önkormányzati kampány oda, a jövőben tartózkodjon a politikai hangulatkeltéstől, és ne gyártson rémhíreket – jelentette ki a képviselő.

Witzmann Mihály szerint a lehallgatási vád azért is megdöbbentő, mert tudomása szerint ilyen kizárólag akkor történik, ha annak nyomós oka. Ezzel pedig volt rendőrkapitányként illetve egykori kommandó parancsnokként Lengyel Róbertnek is tisztában kell lennie.

Nem hallgatták le Lengyel Róbertet!

 

A rendőrség – kérdésünkre válaszolva – határozottan cáfolja, hogy lehallgatták volna Lengyel Róbert volt siófoki rendőrkapitányt! S az sem fordulhat elő, hogy egy rendőrt, vagy volt rendőrt politikai nézetei és kapcsolatai miatt bármilyen hátrányos megkülönböztetés ér, vagy politikai kapcsolatai miatt lehallgatják.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, jelenlegi polgármesterjelölt, volt rendőrtiszt azt írta a közösségi oldalán, hogy (kis)rendőröket felelősségre vontak a munkahelyükön, mert vele beszéltek és mutatkoztak, míg mások azért nem telefonálnak neki, mert lehallgatják a telefonjaikat, köztük az övét is. A bejegyzés az alábbi: „Feltűnt, hogy az utóbbi hónapokban a volt – még állományban lévő – rendőr kollégáim érdeklődő telefon hívásai egyre-másra megszűntek. Félnek, hogy lehallgatják őket és mivel nem vagyok, idézem „rendszer-kompatibilis”, jobb, ha egyelőre csak élőben beszélünk. Volt, hogy kisrendőröket azért ért inzultus a munkahelyükön a parancsnok részéről, mert privát idejükben, civilben, mellettem tűntek fel sportrendezvényi fotókon a facebookon. Van olyan állami cégvezető, akivel majd 20 éves barátságom „függesztődött fel” mondván, hallgatják a telefonját, meg az enyémet is, jobb, ha egyelőre „zsinóron” nem érintkezünk. A távolság meg ugye nagy közöttünk…”

A Lengyel Róbert állításáról természetesen megkérdeztük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot: előfordulhat-e, lehetséges-e, hogy politikai okokból hátrányt szenvedjen egy rendőr, érheti-e őt inzultus a munkahelyén politikai kapcsolatai, nézetei, pártállása miatt?

A rendőrség a válaszában hangsúlyozta: a hivatásos állomány tagja nem kötelezhető arra, hogy politikai nézeteiről vagy pártszimpátiájáról közvetlenül vagy közvetve nyilatkozatot tegyen. A hivatásos állomány tagját a szolgálati viszonyával összefüggő jogai gyakorlásában és előmenetelében a politikai nézetei vagy pártszimpátiája hátrányosan nem érintheti, és abból előnye sem származhat a véleménynyilvánítás szabadságának joga alapján.

A törvény annyiban korlátozza a rendőröket, hogy a helyszínen szolgálatot ellátók kivételével a hivatásos állomány tagja egyenruháját a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésen nem viselheti, továbbá egyéb politikai rendezvényen, valamint a gyülekezési jog hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen csak a rendvédelmi szervet képviselő személyként, az állományilletékes parancsnok engedélyével hordhatja. Ha a hivatásos állomány tagja ezt a rendelkezést megsérti, magatartását fegyelmi eljárásban kell vizsgálni.

A rendőrség tehát határozottan cáfolta, hogy egy rendőrnek a politikai nézetei, kapcsolatai miatt lehallgatnák a telefonját, s ilyenre sor került volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában