Vámos nevű települések

2019.08.03. 20:59

Megvámolták vendégeiket, meg is telt a szekér

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját. A vendégek vámolás nélkül nem léphettek be Somogyvámos kapuján, majd közösen felvonultak és a helyiek építette emlékkaput is felavatták.

Góz Lilla

– Vámfizetés bejutás a házba, lássuk csak közületek kit is hoz–e lázba – kérdezték a barátok a vámosszabadiaktól. Nem jutottak át a kapun vámolás nélkül. Őket további tizenkét település követte, akik a szekérbe tették ajándékaikat.

Vámosújfalva egy 731 lelkes falu, amely Borsod–Abaúj–Zemplén megyében található. A falu képviselői a kezdetek óta részt vesznek a találkozón.

– A mi kis településünk képviselői miden évben örömmel jönnek, nagyon kedvesek vendéglátóink és jó találkozni újra ismerősökkel – mondta el Jadlóczki Lajos, Vámosújfalva polgármestere. Hozzátette: településükön a régi időkben hídvámot szedtek, a szokást pedig nem feledik, évről-évre minden találkozón felelevenítik.

– Ajándékba a református templomunkról készült festményt hoztuk, amelyet a lelkészünk festőművész férje készített. A kerámiát, szőttest és fonott kosarat pedig a fogyatékkal élőket foglalkoztató helyi alapítványunk lakói készítették. A tányért egy vak hölgy készítette – mondta el Jadlóczki Lajos. Volt, aki egyen pólóban, más népi ruhában képviseltette faluját.

– 2007–ben találtuk ki, hogy az egykori vámszedő településeknek kellene egy találkozót szervezni – mondta el. Hám László, a Vámos Települések Szövetségének elnöke hozzátette: a településeken a középkorban meghatározó volt a vámszedés: hídvámot, révvámot, gyepűvámot, vásárvámot, vagy harmincadvámot szedhetett a község vagy város. Szlovákia, Magyarország és Románia területén 19 vám névelemet tartalmazó település van, köztük mindössze egy kétezer lélekszám feletti város.

 

– A hagyományokat folytatva éljük mindennapjainkat, ápoljuk örökségünket kultúránkkal, sporttal, hiszen valahol rokonok vagyunk a vámosság területén – jegyezte meg Hám László.

– A somogyvámosi találkozóra 13 település érkezett a határon belül és kívül is – mondta el Dékányné Károly Marianna, a település polgármestere. Hozzátette: a helyiek apraja–nagyja dolgozott a szervezésen, sőt ők készítették el az emlékkaput, amelyet a találkozón avatták fel. Móring József Attila, országgyűlési képviselő és Neszményi Zsolt, kormánymegbízott köszönetet mondott a település lakóinak a hagyományok ápolásáért.

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében bejelentette: Somogyvámos a SomFALU pályázat révén 500 ezer forintból készítheti el a Pusztatorony rekonstrukciójához a terveket. A találkozó résztvevőinek néptánc bemutatókkal, koncertekkel, tűzijátékkal kedveskedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában