Népszerű a vasút

2019.08.07. 09:00

Százezrekkel zakatolt a vonat a Balatonig

A változékony időjárás ellenére a múlt évhez képest nyolc százalékkal többen, 921 ezren szálltak vonatra a nyáron, hogy eljussanak a Balatonhoz. Eddig Siófok vezeti a rangsort, Fonyód és Zamárdi dobogós helyen van.

Harsányi Miklós

– Most Kisbárapátiból vonatoztunk Kaposvárra, a családdal legközelebb Siófokra utazunk majd vasúton – mondta a 49 éves Miklai Róbert, aki fiával hétfőn az egyik kora délutáni járattal érkezett a városba. – Van autónk, de olykor kedvünk szottyan a vasúti kiránduláshoz. Jó elmenni egy-egy napra a Balatonra, kényelmes, olcsó és parkolási díjat sem kell fizetni. Az állomás ráadásul közel van a parthoz, így nem kell sokat gyalogolni.

Az egy évvel korábbiakhoz képest nyolc százalékkal többen szálltak vonatra, hogy eljussanak a Balatonhoz a nyári menetrend júniusi életbe lépése óta. A legtöbben, 35 ezren július 6-án választották ezt az utazási formát. A vasúttársaság idei újítását, az étkezőkocsis, légkondicionált Balaton expresszt közel 130 ezren vették igénybe. A nyári szezonban július végéig jellemzően a nyaralni érkezők kétharmada saját lakóhelye és a Balaton között utazott, míg az utazások egyharmadát tették ki a tó körüli települések közötti utazások. Siófokra, Fonyódra és Zamárdiba utaztak vonattal a legtöbben, s Balatonfüred, Balatonlelle és Keszthely a következő a rangsorban.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere azt mondta: főként diákok jönnek hozzájuk, akiknek nincs autójuk. A fesztiválok idején például meghatványozódik a vonatozók száma, s rajtuk kívül a kisgyermekesek és az idősek szállnak vonatra. – A határon túlról is sokan érkeznek, többek közt németek, s feltűnően sok a lengyel turista, de Szlovákiából, Horvátországból, Szlovéniából, sőt, Ausztráliából is jöttek pihenni vágyók vasúton.

Kertész Rezső, a kereskedőket és vendéglátósokat tömörítő Kisosz megyei elnöke szerint kifizetődő volna meghosszabbítani a vasúti főidényt. – Környezetbarát a vasúti közlekedés, bár sok év kell még hozzá, hogy a nyaralni indulókat leszoktassuk az autóról – mondta. – Pár napja magam is a Balaton Expresszel utaztam és teljesen elvarázsolt.

Pótolták a kimosott kavicsot

A Kaposvár-Siófok vonal Mernye és Felsőmocsolád közötti szakaszán a hétvégi heves esőzés csaknem 1300 méter hosszan, több ponton is megrongálta a vasúti pályát. A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága lapunkat arról tájékoztatta: mintegy 300 méteres szakaszon olyan súlyos kárt okozott a zivatar, hogy a pályán le kell állítani a vonatközlekedést. A helyreállításig a mernyei és a tabi állomás között a személyvonatok helyett pótlóbusz közlekedett. Az átszállások miatt 15–30 perccel nőtt az eljutási idő.

A helyreállítást hétfőn kora délután befejezték, a vonatközlekedés újraindult. A munkálatok során pótolni kellett a kimosott kavicsot és a zúzottkő ágyazatot, s megerősítették a vasbetonaljakat és a síneket is. Az anyagi kár több millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában