fotók

2019.08.02. 19:25

Trabantban sütötték a kolbászt Zamárdiban

Pizzburger, levendulasör, a legmennyeibb barbecue és gigaméretű óriáspalacsinta várta az ízek szerelmeseit a zamárdi Gourmet- és Sörfesztiválon.

Koszorus Rita

Lassan már megszokhatják a Zamárdiba látogatók, hogy augusztusban street food-os autók és faházak lepik el a szabad strandot, az idén azonban más az ízlelőbimbók ünnepe ezen a hétvégén. – Tulajdonképpen Magyarországon egy sörforradalom zajlik, úgy gondoltuk a street food mellé a sört is behozzuk – mondta el lapunknak a helyszínen Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. – Napjainkban reneszánszát éli a sörfogyasztás, úgy gondolom, mindenképpen van helye a Balaton partján az ilyen sörös rendezvénynek.

A folyékony kenyér szerelmesei százféle minőségi sör közül választhattak, köztük a bajor, a búza, a meggy és a málna sör is megtalálható volt. De különleges ízesítések ugyancsak helyet kaptak a kínálatban.

– Van egy szűretlen búzasörünk levendulavirággal lefőzve – mondta lapunknak Sümegi Tekla, a Zirci Apátsági Manufaktúra eladója. – Ezt nagyon szeretik az emberek, mert különleges az ízvilága. Az ilyen nem mindennapi söröket egyébként is kedvelik az emberek, van egy nyári ízünk: a szecsuáni borssal fűszerezett sörünk is. Ezt inkább a férfiak isszák, mert eléggé kesernyés.

Érdekes ízekből a Kapucinus Kézműves Sörfőzde háza táján sem volt hiány. – Levendulasört hoztunk – mondta Harmati Ákos, az Arizona Bistro alapítója.

– Ez nagyon megy, de a legtöbbet ma a meggyes barna sörből adtunk el. És még van egy Illuminátor nevű 7,2 százalékos sör, amitől aztán hamar jól érzi magát az ember... De, ha egy jó kis Arizona burgert megeszik rá az ember, mindjárt más az érzés – tette hozzá. Főképp, hogy a burgernek valók helyben készültek, hiszen már délután füstölt a szmoker (forró füstsütő) az Arizona standjánál. A látogatókat a finom illatok mellett a nem mindennapi grill is vonzotta, amely egy régi Trabantból készült.

– Van egy jó barátom, aki régi autókat pofoz helyre és ezt is ő csinálta – mesélte Harmati Ákos, miközben telepakolta a járgány egykori motorterét kolbásszal, szalonnával és zöldségekkel. A kínálatban persze ott volt még a Befaló Bill gigantikus keményfával fűtött grillmozdonyából kikerülő finomságok, s az angus marhából készült „nemburgerek“ is sokak kezében ott voltak. A Pizzburgernél pedig csodájára jártak a saját recept alapján készült pizzakorongok közé kreált szendvicsnek.

Minden hétvégére egy rendezvény

A Gourmet- és Sörfesztivál a korábban megszokott street food rendezvény helyét töltötte ki a zamárdi rendezvénynaptárban. A városvezetés ugyanis azt vallja, hogy a Balaton-parton nagy tömegeket nem lehet megmozgatni minőségi rendezvények nélkül.

– Az ma már önmagában nagyon kevés, hogy süt a nap – mondta Csákovics Gyula, zamárdi polgármester. – Persze kell a jóidő a szabadtéri rendezvényekhez, de a néhány hete megtartott Red Bull Air Race bizonyította, hogy egy jó program egy olyan esős hétvégét is el tud vinni, ami egyébként veszteséges lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában