Iskolatej

2019.08.31. 09:00

Vaníliás tejet is szürcsölhet az iskolás

Tejet, gyümölcsös joghurtot és újdonságként vaníliás ízű tejet is kapnak az iskolatejprogramban szeptembertől a diákok.

Harsányi Miklós

Somogyban 20 ezer 664 általános iskolásnak viszik a friss tejterméket a kaposvári üzemből, a cég közel 150 millió forint bevétellel számol. – Az iskolatej fontos hozadéka, hogy a kisiskolásokat az egészséges étkezésre ösztönzi – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: hosszú évek után Somogyban is folytatódik a program, a kaposvári tejüzem a tanév végéig megoldja az intézmények ellátását.

– A szokásokhoz híven a 2019–2020-as tanévben folytatjuk az iskolatej programot – közölte Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. kereskedelmi vezetője. – Összesen négy megyében értékesítjük az árut: Somogyon, Tolnán és Baranyán kívül több dél-zalai településen is mi gondoskodunk az ellátásról. A régióban összesen 350 tanintézménnyel állunk kapcsolatban, ezek nagyjából 30 százaléka megyénkben található.

Az iskolatejtender májusban zárult le, júniusban aláírták a szerződést, s a kaposvári tej­üzem vezetői már a részletekről egyeztetnek. Szommer Gábor azt mondta: minden nap más terméket szállítanak, a tejen, a gyümölcsös joghurton kívül tömlős sajtot és újdonságként vaníliás ízű tejet is rendelhetnek a tanintézmények. A tanítási idényben közel hétmillió terméket vesznek át az iskolák, a kaposvári tankerületben 11 ezer 654 gyermek fogyaszthatja az ingyen tejet, a siófokiban 8474, s két egyházi fenntartású iskola is bekapcsolódik a projektbe. A cég mintegy 150 millió forint értékű árut ad el.

– Mindjárt az első tanítási napon, szeptember másodikán megkezdjük a kiszállítást az összes velünk szerződésben lévő iskolába – tudtuk meg. – Felkészültünk a feladatra, a termékeinket éjszaka útnak indítjuk, így mindenhova reggel megérkezik az áru, amit a gyermekek tízóraira már elfogyaszthatnak.

Szommer Gábor rámutatott: több változás történt augusztus elejéig a tejpiacon. Nőtt a nyers tej ára, komoly bérfejlesztést hajtottak végre a társaságnál, s eközben igyekeztek tovább erősíteni a piaci pozíciójukat. Naponta 140 ezer liter tejet dolgoznak fel, a beérkező alapanyag csaknem 80 százaléka somogyi. S megkezdték a felkészülést a sajtüzemet modernizálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában