Tiltakozás

2019.08.05. 11:45

Vihar a siófoki kikötőfejlesztésnél

Kikötőbővítés miatt forrong a siófoki Ezüstpart többségében nyaralótulajdonosokból álló közössége. A tiltakozók szombaton lakossági fórumon fejtették ki aggályaikat a tervezett kishajó kikötő ellen.

Kolumbán Tünde

Az Ezüstparton, a Deák Ferenc sétány előtti partszakaszon két kikötő található, egy nagyobb 80 férőhelyes és egy kisebb, 45 hajó befogadására alkalmas kikötő. Ez utóbbit szeretné bővíteni a tulajdonos, aki 146 új férőhelyet alakítana ki a kikötőben. A bővítés terve több mint 10 éves, de a beruházó Yolle Kft. mostanra jutott el oda, hogy a megvalósításhoz szükséges hatósági engedélyek rendelkezésre állnak.

A napokban robbant a hír, hogy Siófokon óriáskikötőt terveznek, mellé lidósított stranddal, ami elsősorban a nyaralótulajdonosok körében okoz felháborodást. Tiltakozásról korábban a siófoki önkormányzatnak nem volt tudomása, ez derült ki azon a szombati lakossági fórumon, amit Szajcz Adrián, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője kezdeményezett a megjelent sajtóhírek és a lakossági megkeresések nyomán.

A fórumot a képviselő azzal nyitotta meg, hogy az önkormányzat két kérdésben érintett a kikötőbővítés kapcsán. Az egyik a parkolóhelyek létesítése, hiszen a képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy a beruházó a kikötőbővítés feltételeként szabott parkolókat városi közterületen alakítsa ki. Az önkormányzat emellett ahhoz is hozzájárult, hogy a kikötő keleti oldalát a beruházó átmenetileg építési területként használja, majd ugyanezt, a 31 ezer négyzetméteres területet a Yolle Kft. lidós szabadstranddá alakítja át a mederből kitermelt homok felhasználásával.

Boldizsár Péter, a fórum első felszólalója a balatonfenyvesi kikötőépítést hozta negatív példaként. – A 3 hektáros lidó kialakítása nagy kihívás – mondta, véleménye szerint a kikötőbővítéssel eliszaposodás várható, a beruházás meglátása szerint tönkreteszi a strandot.

A fórumon felszólalói közül többeknek abban az Admirál lakóparkban van nyaralója, ami a parti sétány szomszédságában néhány éve épült. Őket az is zavarja, hogy a bővülő kikötő miatt forgalmasabb lesz a terület. Akadt, aki azt mondta, hogy a sekély vizű partszakasz hajózásra alkalmatlan, ám a gyermekes családoknak éppen emiatt vonzó. Egy hozzászóló szerint a Helyi Építési Szabályzatban kellene előírni a kikötőépítési tilalmat, míg az erre adott ellenvélemény úgy szólt, hogy éppen a kikötőhelyek bővítése indokolt a Balatonon.

A fórum résztvevői sérelmezték, hogy nem került sor lakossági egyeztetésre, ahol információhoz juthattak volna. Az önkormányzat azonban beruházóként és hatóságként sem részese a kikötőfejlesztésnek, így aztán közmeghallgatásra sem kötelezett. A környezetvédelmi hatóság ellenben az eljárás során, az elmúlt 8 évben két alkalommal is kikérte a lakosság véleményét. Egy név nélkül nyilatkozó siófoki szerint erről a tiltakozó nyaralótulajdonosok azért nem tudnak, mert akkor még nem voltak érintettek, hiszen azóta vásároltak Siófokon ingatlant. Megjegyezte: most azok a leghangosabbak, akiket „friss siófokiként” a Balatonra néző vízparti apartmanjukban zavar a partról beszűrődő zaj, legyen az a vitorlások árbocainak csengése, vagy gyerekzsivaj.

A szombati fórumot 2-3 héten belül újabb összejövetel követi. Szajcz Adrián ekkora ígérte, hogy összegyűjti a válaszokat és újabb nyilvános fórumon ad tájékoztatást.

Megvannak a hatósági engedélyek

A kikötő bővítést tervező Yolle Kft. ügyvezetője nem volt jelen a fórumon. Kenesei István telefonon azt mondta lapunknak, hogy a kikötő bővítéséhez szükséges hatósági engedélyek rendelkezésre állnak, ugyanakkor aláhúzta: nem tervez óriáskikötőt. A fórumon elhangzott 300 férőhely helyett a kikötő 200-nál kevesebb hajó befogadására lehet alkalmas. A vizsgálati eredmények szerint a kikötőépítés nem okoz eliszaposodást, az áramlástani hatásvizsgálat értelmében inkább kimosódás várható. A hatástanulmányok között laboratóriumi vizsgálat is rendelkezésre áll, a mederben található homok minősége lidósításra alkalmas. Ám a lidóstrand létrehozására egyelőre nincs engedély, az engedélyeztetési eljárás folyamatban van.

Helyiek kontra nyaralótulajdonosok

Az elmúlt években mindhárom településen volt példa tiltakozásra kikötők miatt, amiket többnyire a nyaralótulajdonosok és a helyiek között meghúzódó alapvető nézetbeli különbség is táplál. Míg az önkormányzatok a fejlesztésben vagy éppen a forgalom növelésében érdekeltek, addig a nyaralótulajdonosok egy része ezzel ellentétes nézeteket képvisel, mondván, ők pihenni járnak a Balatonra, így aztán a forgalomnövekedéssel együtt járó zajt sem tolerálják. Az ellentét kibékíthetetlennek tűnik, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy minden szezonnak megvan az aktuális forró témája, amit az érdekek különbözősége tüzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában