Húsexport

2019.08.26. 11:30

Világpiacot nyit ki az egészség a hízóknak

Fellendülőben a magyar sertéságazat, és dinamikusan nő az export, de lehet, hogy mindez csak időlegesen van így, mert minden a sertéspestis világméretű terjedésétől függ. Ebben a pillanatban jó ára van az egészséges somogyi hízóknak, de a tenyésztők öröme nem felhőtlen.

Kovács Gábor

Ötezer hízósertést tartanak egy kapolyi telepen egy országos integráció részeként. Jelenleg magas a hízók ára és kedvező a piaci helyzet, ezt érzik Kapolyon is. A sertéstelepen gondosan betartanak minden állategészségügyi előírást, hogy megelőzzék az afrikai sertéspestis felbukkanását, felelte érdeklődésünkre Keppelné Hetényi Mónika, a Mangold Kft. telepvezetője.

Ugrásszerűen, 45 százalékkal emelkedett az idei első negyedévben a magyar sertésexport az előző év azonos időszakához képest, ez derül ki a KSH adataiból, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK AKI) piaci jelentéséből. A sertéspestis átrendezte a világpiaci helyzetet, ennek vált most kedvezményezettjévé rövid távon Magyarország, adott ki ilyen tartalmú értékelést az agroinform.hu. 2017-ben még 101 ezer sertést neveltek Somogy megyében, 2018 első felében már 131 ezres létszámot regisztráltak.

Somogyi sertéstenyésztőkkel beszélgetve azt érezzük, hogy örülnek a konjunktúrának, de mindenki érez némi bizonytalanságot. Mindezt az okozza, hogy nem tudni, mikor és hogyan változik a sertéspestis terjedése.

– Két éve még azt hittük, a sertéspestis visszaveti az ágazatot mind volumenében, mind az értékesítési lehetőségekben, és az elején ki is tört egy kis pánik – emlékezett Eicher József, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője. – Azonban hamar normalizálódott a helyzet, és elkezdtek emelkedni az árak, ami a mai napig is tart. Jelenleg elég magas áron, 460–480 forintért lehet kilónként hízósertést értékesíteni.

A sertéspestis Ázsiában a házisertések között ütötte fel a fejét, emiatt Kínában óriási számban irtottak ki egész sertéstelepeket. Az ázsiai sertéshiány jót tett a meglévő pia­cainknak, annak ellenére, hogy Magyarországban is kimutatták az afrikai sertéspestist okozó ASP-vírust vaddisznókban, ám mégsem zárultak le a piacok előttünk. A környező országokban Szlovákiában, Szerbiában, Ukrajnában terjed a kór, és ez erősíti a piaci pozícióinkat. Most a több tízmilliárd forintos thaiföldi piac nyílik meg a magyar sertések előtt. Kérdésünkre a Kométa 99 Zrt.-nél megerősítették, hogy ez érinti a kaposvári húsüzemet, éppen Bangkokban tárgyalnak az exportról.

Három részre osztották az országot

Jelenleg mind a háztáji, mind a nagyüzemi állományt meg tudjuk védeni, mondta Eicher József. A vaddisznók között azonban ott bujkál a vírus, ezért az országot a fertőzöttség szempontjából több részre osztották. Az alacsony kockázatú területeken nem mutatták ki, ilyen a Dunántúl, benne Somogy, és a Duna–Tisza közén Bács-Kiskun és Pest megye. Észak-Magyarországon és a Tiszántúlon már vannak közepes kockázatú területek, ahol ugyan még nincs fertőzött vaddisznó, de Hajdú-Bihar, Borsod és Heves megyékben előfordul.

Hogy a mostani kedvező exportra alapozva egy tenyésztő nagyobb létszámú telepet akar építeni és feltölteni, ahhoz sok tőke és idő kell. Egy kis gazdaságban viszont lehet több kocát venni, ott bátrabban beruházhatnak most, hogy van jöve­delem a sertéstartásban, vélte Eicher József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában