emlékezés

2019.09.16. 19:09

A donneri városrész névadójának állítottak emléktáblát

Donner János halálának 140. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak Kaposváron.

Góz Lilla

Szép Tamás, a városrész képviselője felidézte, hogy a svájci származású Donner János Kaposvár lokálpatriótájává vált, vállalkozása munkát adott a későbbiekben róla elnevezett városrészben és sokat dolgozott a helyi közösség fellendítésén is.

– 1857-ben földet vásárolt a Kapos folyó déli partján, kocsmája a társasági élet központjává vált – mondta el köszöntőjében Szita Károly polgármester. Majd felidézte, hogy a városrészben nyitott Kaposvár első cukrászdája, hamarosan iskola várta a gyerekeket és a tűzoltóságot is megszervezték. Az egykori donneri uszodában volt a város első vízilabda mérkőzése is.

– Nem csak az emléktábla, az egész városrész megújul, tartozunk ezzel Donner Jánosnak és az itt élőknek, az ide születőknek – mondta el Szita Károly. Megjegyezte: a közlekedési központ, a versenyuszoda, szálloda építése mellett a Kapos folyó mentén sétányt alakítanak ki, továbbá a romos épületeket rehabilitálják. Az emléktáblánál Puskás Béla, Szita Károly, Szép Tamás és Tóth István elhelyezték az emlékezés virágait, a Hansdonner Sörház pedig kézműves sörökkel kínálta a városrész lakóit, mellé pedig friss kalács és langalló is járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában