fotók

2019.09.13. 11:30

Mindent kiszagol a szőrös pénzügyőr: Boonak játék a munka

Boo, a somogyi pénzügy­őrök kutyája időről-időre bizonyít, a rottweiler-erdélyi kopó keverék nyomozónak köszönhetően már többször fogtak el cigarettacsempészeket az autópályán.

Barkóczy László

A leggyakrabban az M7-es autópályán dolgozunk, ott ellenőrizzük a különböző gépjárműveket – mondja a hétköznap feladatokról Viszló János, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának Rendészeti és Ügyeleti Osztályának pénzügyőre, akivel Boo egy tizennyolc hetes közös képzést követően lett a mindennapokban is az elválaszthatatlan társa. Nem csupán a munkájukat, de az életüket is összekötötték onnantól kezdve. Együtt laknak, együtt dolgoznak.

 

– Már úgy kaptam meg a kutyámat, hogy Boo a neve – emlékszik vissza János. – Mondták, hogy a menhelyen eredetileg Babucinak hívták, de a segédkező sok külföldi egyetemista ezt nem tudta kimondani, így rövidítettek. Aztán mikor látták, hogy alkalmas volna a nyomozati munkára, felajánlották nekünk.

A közhiedelemmel ellentétben a nyomkereső kutyákat nem droggal, és cigarettával etetik. Nevelésüknek minden esetben a játék az alapja.

– A kiképzés elején megfigyeljük, mivel tudjuk motiválni a kutyákat. Ez alapesetben a játék, illetve a kutya saját labdája, amit biztosan megkeres. Boo is imádja a labdáját, így mindent megtesz, hogy megtalálja. Menet közben jöttünk rá, hogy a hasát talán még jobban szereti, és a babapiskóta a gyengéje. Így ezeket elrejtve, melléjük drogmintát, vagy dohánymintát téve, a kutya megtanulja összekapcsolni a szagokat: ahol a drog, vagy dohány, ott a játék és a nassolnivaló is.

Boonak egészen bravúros fogásai is akadtak az elmúlt években, volt hogy egy rozsdás apró lyuk az autón elég volt ahhoz, hogy megtalálja a cigarettát az autó karosszériájában. Amikor nem nyomoz, iskolákban lép fel a diákprogram keretében, ahol mindig nagy sikere van.

– Egy ilyen nyomkereső kutya átlagosan 10 év után megy nyugdíjba – mondja Viszló János. – Utána majd egy másik kutyával indulok munkába, de mindig velem marad, és együtt töltjük a „nyugdíjas” éveit.

Egy játszótéri padhoz kötve találtak rá az állatvédők

Boo eddig csaknem 15 millió forint értékű cigarettát talált az akciói alatt, és 78 kilogramm prémium minőségű vízipipadohány sem kerülte el az orrát nemrégiben.

– Csodaszámba megy, hogy a kutyák speciális képességeikkel, óriás értéket jelentenek a NAV munkájában – közölte az adóhivatal. A hat hónapos Boo-t egy játszótéri padhoz kikötve találta a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány.

– Boo ügyessége és kiváló szaglása felkeltette mások érdeklődést is, s egy napon a Hidegkúti Kutyaiskolába került, ahonnan egyenes út vezetett a NAV Kutyavezető-képző Központjába, s több hónapos kiképzés után a megyei igazgatóságra került, ahol a NAV kutyavezető munkatársának személyében szerető gazdára talált – derült ki a hivatal tájékoztatójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában