fotók

2019.09.16. 17:43

Egyedülálló technológiával készül majd a „zöld” takarmány Böhönyén

Több mint hárommilliárd forintból épül takarmánygyár a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó TBZ Táp Kft.-nél. A Böhönye-Terbezdpusztán zajló beruházás hétfői bokrétaavató ünnepségén Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság növekedési üteme ma a legnagyobb az Európai Unióban.

Marosi Gábor

– Önmagán túlmutató jelentősége van ennek a beruházásnak – fogalmazott Szijjártó Péter. – Nemcsak azért mert épül egy takarmánygyár 3,1 milliárd forintból, amelyhez a kormány ad 1,2 milliárdod és létrejön ötven munkahely, hanem itt a jövőben egy új innovatív technológiát alkalmaznak majd, amelyet Magyarországon még nem használnak.

– A cégcsoport a legnagyobb állattartó Somogyban – folytatta Szijjártó Péter. – Ezért is nagy jelentőségű a beruházás, de azért is fontos, mert Nagyatádon és környékén ők adnak a legtöbb embernek munkát. Tehát, ha egy ilyen komoly vállalat növeli a kapacitásait, akkor az újabb, magas hozzáadott értékű munkalehetőséget teremt, ahol versenyképes fizetéseket biztosítanak, így a térségnek a munkaerő megtartó ereje, a fiatalokat megtartó ereje nő – tette hozzá a miniszter.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa elmondta: az üzemben évente akár százezer tonna takarmányt is elő tudnak állítani, melyet a saját állataik etetésére használnak majd fel. A fejlesztésnek köszönhetően, újabb 50 embernek adnak munkát, így hamarosan már 300 dolgozójuk lesz. Az új gyár jövő nyárra készülhet el. Böhönye polgármestere, Zsoldos Márta Piroska kiemelte: a település területének kilencven százaléka termőföld, az agráriumban mintegy 230-an dolgoznak, a mezőgazdasági vállalkozások pedig a település legnagyobb adófizetői közé tartoznak. Hozzátette: növénytermesztéssel az önkormányzat is foglalkozik, a helyben megtermelt zöldséget a gyermekélelmezésben használják fel, a többletet pedig helyben eladják.

Egészséges takarmányt készítenek a sertéseknek

A böhönyei takarmánygyárban a megszokottól eltérően nem száraz, hanem nyers kukoricából és más alapanyagok keverékéből állítják majd elő a tápot. Claessens Peter kiemelte: mivel nem lesz szükség szárításra, így a vállalat jelentős mennyiségű energiát spórolhat meg. Ezzel pedig újabb nagy lépést tesz a fenntartható gazdálkodás irányába és csökkenhet az állattartás „ökológiai lábnyoma” is. Hozzátette: nyolcezer-ötszáz tenyészkocájuk van, amelyek évente háromszázötvenezer malacot ellenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában