fotók

2019.09.18. 17:00

Egymásra talált álláskereső és munkaadó a kaposvári börzén

Összehozták a dolgozókat és az álláshelyeket kínáló cégeket a Somogy Megyei Kormányhivatal állásbörzéjén.

Koszorus Rita

Huszonhét kiállító hozta el több mint száz állásajánlatát a Rippl-Rónai Művészeti Karon tartott állásbörzére. A betanított munkától a felsőfokú végzettséget igénylő állásokig többféle lehetőség közül választhattak az érdeklődők, de az ipar és a mezőgazdaság között a szabad állások széles skálán mozogtak. Volt, aki már hosszú ideje keresett munkát, s a börzétől várta a sikert. – Hatvan felett már nem könnyű munkát találni – mondta egy kaposvári asszony, aki több standnál is érdeklődött. – Két éve nem dolgozok, előtte egy gyárban végeztem összeszerelő munkát, de túl lassú voltam. Azóta csak takarítást mertem vállalni, bízom benne, hogy újra találok nekem valót.

Persze olyanok is eljöttek az állásbörzére, akiknek még nem igazán van munkatapasztalatuk. – Épp csak elkezdtem az álláskeresést – mondta Herczeg Szabina, aki frissen érettségizett. – Azért jöttem el, hogy felmérjem a lehetőségeket.

A munkaadók sok információval és kecsegtető lehetőségekkel készültek az állásbörzére. – Tavaly év végén láttuk már az előrejelzések alapján, hogy tíz százalékkal emelkedni fog a megrendeléseink száma – mondta Gazdag Viktória, a Fusetech HR vezetője. – Ezért az év elejétől folyamatosan próbáltuk növelni a létszámunkat, hogy a megnövekedett rendelés igényt ki tudjuk szolgálni. Szépen lassan sikerül betölteni a pozíciókat, a nyári időszakban kicsit stratégiát változtattunk. Néhány hét alatt sikerült egy húsz fős létszámot behoznunk a gyárba.

Az egyik legkedveltebb foglalkoztatási forma a kismama műszak, tette hozzá Gazdag Viktória. Ettől a nyártól van ilyen lehetőség a kaposvári gyárban, amelyre a tapasztalatok szerint, nagy volt az igény a dolgozni vágyó hölgyek körében. Hiszen rövid idő alatt, jelentősen megnőtt az ilyen formában foglalkoztatott munkavállalók száma.

Rugalmas foglalkoztatási formában egyébként sokan dolgoznának, s ilyen állásokból volt kínálat a rendezvényen.

A biztos megélhetés mindenki célja

A megye munkaügyi mutatói viszonylag jónak mondhatóak, de még így is sokan nem találnak állást. – Jelenleg 11 ezer 772 regisztrált állás kereső van Somogy megyében, az ő álláskeresésüket igyekszünk segíteni ezzel a börzével – mondta Simonné Hornyák Valéria, a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. – Ahogyan országosan Somogyban is megjelent az a kettősség, hogy jelen van a munkanélküliség és vele együtt a munkaerőhiány.

Ennek mérséklésére találták ki az ilyen állásbörzéket, tette hozzá a szakember.

– Bízok abban, hogy azok a papírok, amelyeket a kezükben tartanak, nem csak arra vannak, hogy igazolást kapjanak arról, itt voltak – ezt már Huszti Gábor mondta, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. – Itt nem csak aláírást kaphatnak, hanem biztos megélhetéshez juthatnak hozzá. Azt gondolom, a mai világban ez a legfontosabb, hogy az ember tudja, hogy van munkája és megbecsülik azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában