körültekintés

2019.09.07. 15:30

Eszméletvesztés és fulladás: veszélyes lehet a szüret

Veszélyes is lehet a szüreti időszak: a különösen meleg nyár miatt korán beköszöntött a szüret és a borkészítés időszaka, s jellemző veszélyforrás a mustgáz.

Harsányi Miklós

Emiatt hazánkban tavaly hárman vesztették életüket. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.

A hétköznapi nevén mustgáz nem más, mint a kipréselt szőlőlé alkoholos erjedése során felszabaduló szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, s mivel a levegőnél közel másfélszer nehezebb, ezért zárt helyiségekben, az oxigént kiszorítva, a föld közelében terül el. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra hívta fel a figyelmet: a szén-dioxid a borkészítés folyamata során, erjedés közben olyan mennyiségben szabadul fel, hogy könnyen veszélyessé válhat a helyiségben tartózkodókra.

– Nagyobb koncentráció belégzése oxigénhiányos állapotot okoz, ami kihat a központi idegrendszer működésére – közölték. – Szédülés, hányinger és álmosság jelezheti ezt, amit követhet az eszméletvesztés, s akár a fulladás.

Hazánkban tavaly három ember halálát okozta a mustgáz, több helyen csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak azokra, akikre balesetet szenvedtek. A tragédiák kellő elővigyázatossággal megelőzhetőek: gondoskodni kell a pincék hatékony szellőztetéséről. A hordókat lehetőség szerint nagy térben érdemes elhelyezni, s jócskán növeli a biztonságot, a megfelelő magasságba telepített szén-dioxid érzékelő. A hagyományos módszerek is segíthetnek a balesetek elkerülésében. Szakemberek azt tanácsolják: égő gyertyával a kezünkben menjünk le a pincébe. A gyertyát eresszük derékmagasság alá, hiszen a szén-dioxid a pincealjzat közelében terül el nagyobb koncentrációban. Ha a láng kialszik, akkor nincs elég oxigén a pincében, s azonnal hagyjuk el a helyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában