múltkutatás

2019.09.16. 09:00

Feltárult a család múltja a kriptában

Felnyitották csütörtökön a szentgáloskéri Svastics család évtizedek óta zárt kriptáját, a megyei múzeum szakértőjének segítségével feltárt sírboltból öt koporsó került elő.

Góz Lilla

– Valószínűleg a dédszüleim nyugszanak itt, még gyerekkoromban voltam a kriptában – mondta el Csima Éva, aki Budapestről érkezett unokájával Szentgáloskérre a különleges napra. A középnemesi ősökkel rendelkező családja tulajdonában lévő kúriára, templomra, és az alatta lévő kriptára az 1950-es években az állam rátette a kezét. Gyakorlatilag 1948-ban temettek utoljára a családi sírboltban. A megyei múzeum, a faluban lévő másik sírkápolnáról egy tárlatot készített, a leszármazottak jelezték, hogy szerintük Svastics Nándort nem a kápolnában, hanem a kriptában temették el.

– A kripta és a Svastics család kápolnája az 1700-as években épült, majd az államosítást követően a templomot a katolikus hívek is használták – mondta el Varga Máté, a Ripp-Rónai Múzeum régésze mielőtt Szabó Péter polgármester sarokcsiszolóval levágta volna az ajtót záró lakatot. – Nagyon sok családi sírboltot feldúltak, nem maradt belőjük semmi a második világháborúban vagy utána. A mauzóleumok közül is több megsemmisült – tette hozzá.

– Édesapám négy temetkezésre emlékszik, most kiderül, hogy őseim maradványait megtaláljuk-e – mondta izgatottan Csima Éva, ahogy lejjebb és lejjebb léptünk a lépcsőkön.

Svastics Nándornénak a neve látszik a koporsófedélen és Svastics Nándor lehet a másikban, a kripta belsejében a fém tetejű koporsók Svastics Imréé és feleségéé, Jank Teréziáé lehet, illetve van egy Nedeczky Antal feliratú, aki Svastics Amália férje volt – mutatta végül Varga Máté a kripta dohos mélyén, mire bukkantak csütörtökön.

A családi emlékezés csendjében kiderült, Svasticsék kúriája sokáig üzemelt a honvédség gyógyszerraktáraként, majd az önkormányzat tulajdonába került, s eladták, a tulajdonos visszaállította eredeti állapotába, vendégházként üzemel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában