új tanév

2019.09.03. 20:00

Fogadalmat tettek a gólyák

Harmincadik jubileumi tanévét nyitotta meg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központjában. 172 hallgató kezdi meg szeptemberben tanulmányait az intézményben, közülük 89-en nappali, 83-an pedig levelező munkarendben tanulnak.

Koszorus Rita

– Hiszem azt, hogy önök jó helyen vannak és bízom benne, hogy most a tanulmányaik kezdetén egy új világot nyitunk meg önök előtt – mondta a tanévnyitón Stromájer-Rácz Tímea, a kaposvári képzési központ igazgatója. – A szakma legnevesebb képviselőitől tanulhatnak majd a következő években.

Egy izgalmas kalandban lesz részük a gólyáknak. – Ez egy nagyon szép hivatás – fogalmazott tanévnyitó beszédében Héra Eszter, a Kaposi Mór Kórház ápolási igazgatója. – Egy nagy kincset kapnak, ugyanis amikor majd a betegekkel találkoznak, olyan betegségekkel amelyek igazságtalanok és nem válogatnak, akkor rájönnek hogyan kell súlyozni a dolgokat az életben.

Arra is felhívták a leendő szakemberek figyelmét, hogy jól választottak szakmát. – Nagyon várom azt, hogy minél többen, minél hamarabb végezzenek, mert a Somogy Megyei Kormányhivatalnál népegészségügyi ellenőrökre és védőnőkre is nagy szükség van – mondta Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

S jól választották iskolát is, tette hozzá köszöntőjében Dér Tamás alpolgármester, kiemelte: a Pécsi Tudományegyetem 650 éves múltja garancia arra, hogy kiváló tudást kapjanak.

A szakma fontosságát hangsúlyozta beszédében Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is. – Az egész világ afelé tart hogy az egészségügy szerepe felértékelődött, minden szakemberre szükség van – mondta. – Én arra biztatom önöket, hogy végezzenek minél jobb eredménnyel és maradjanak itt Somogyországban.

– Nem olyan egyenes az út a tanulmányok megkezdésétől az oklevél átvételéig – ezt már Oláh András, az Egészségtudományi Kar dékánja mondta. – Karunkon a négy évvel ezelőtt a tanulmányaikat megkezdett hallgatók 30 százaléka fejezte be tanulmányait. Nézzenek körbe és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy önöknek is nyolc szemeszter elég legyen.

 

A legkiterjedtebb egészségtudományi kar

A PTE Egészségtudományi Kar öt képzési központjában Pécsett, Kaposváron, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a szerbiai Zomborban összesen 1084 hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptemberben. Ez a szám a Pécsi Tudományegyetem 10 karára felvettek 20,9 százalékát, tehát egyötödét teszi ki.

Az egészségügyi képzési terület alapképzési szakjai esetében a karon 838-ra, vagyis közel 9 százalékkal emelkedett a létszám a tavalyi évhez képest, amikor 769-en kezdték meg itt tanulmányaikat. Így a kar továbbra is jelentősen hozzájárul az egészségügyi ágazat szakemberszükségletének biztosításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában