állattudomány

2019.09.15. 15:45

KÁN: sok család látogatott a kaposvári Élményligetbe

Amíg a szarvasmarha felvezetők ügyességi versenye zajlott a fedeles lovardában, azalatt vadgrill partinak, solymász bemutatónak és vadfőző bajnokságnak is otthont adott az Élményliget. A Kaposvári Állattenyésztési Napok szombaton szakmai és családi programok özönével várta a látogatókat.

Harsányi Miklós

– Az illatok alapján kiélezett versengést hozhat a bográcscsata – jegyezte meg az Somogyvári Lajos, aki látogatóként érkezett az Élményligetbe, ahol a vadfőző bajnokságon a Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium séf-küldöttsége a pikáns vadragut vajas-petrezselymes tésztával varázsolta egyedivé. Már kora délelőtt remek volt a hangulat, örömre adott okot, hogy a fiatalok innovatív ötletversenyén, az Agrár Start Up-on – a középiskolás kategóriában – két díjat is elhoztak a móriczos diákok.

A Tóth Zoltán, Loósz Imre, Lengyel Gábor alkotta megyei önkormányzat csoportja vörösboros vaddisznó ragut főzött, amit tócsnival tálaltak, a versengésen a megyei kormányhivatal és a kaposvári polgármesteri hivatal munkatársai is fakanalat ragadtak. A hagyományokat folytatva a Somogyi Hírlap csapata – Góz Lilla, Koszorus Rita, Marosi Gábor, Szűcs Tibor – ezúttal is benevezett. A Somogyi Tollforgatók a bicskás vaddisznóraguhoz zselici gőzgombócot készítettek, s a pazar ízeket az erdei vargányán és a szalonnán kívül házi sonkával fokozták.

Amíg finomságok rotyogtak a bográcsban, addig bábelőadás, kézműves foglalkozás és izgalmas játék várta az apróságokat. A KÁN-hoz kapcsolódva az ötállomásos mesetérkép is az állatokról szólt: a legkisebbek Legóból lovat építettek, másik helyszínen horgász kelléket ismertek fel a lurkók. S a pónik is nagy sikert arattak az apróságok körében: a tűző nap ellenére türelmesen vártak sorukra a családok.

Délután Monty Roberts instruktor bemutatójára is rengetegen kíváncsiak voltak szombaton, amit vasárnap megismételt egy különprogram keretében.

– Pörgünk, mint a ringlispíl, de még bírjuk szusszal – mosolyodott el egy anyuka, aki két éves kisfia kérésére háromszor tértek vissza a lovakhoz. Széles Sándor 19 éves leányával a Tolna megyei Dunaszentgyörgyről utazott Kaposvárra. A 60 esztendős családi gazdálkodó juhokat és lovakat tart, s szerinte lépést kell tartani az ágazat fejlődésével. A KÁN ehhez remek lehetőséget teremt, ahol nem csak az ismereteit bővítette, hanem rengeteg élményt is átélt. – Színvonalas a rendezvény, erős a mezőny, csodálatosak a juhok és a szarvasmarhák is – mondta. – Nem a szomszédból érkeztünk, de megérte a hosszú út. Harmadszor vagyunk Kaposváron, s biztos, hogy jövőre is eljövünk.

 

Vadgrill-parti Borbás Marcsival

A 10. vadfőző bajnokságot a Somogyi Vadászhölgyek Klubja nyerte a, második a Móricz Zsigmond szakközépiskola, harmadik helyen a Somogyi Hírlap csapata végzett. A megméretésen összesen tíz csoport mérte össze felkészültségét, s a bőszénfai szarvasfarm felajánlásával valamennyi résztvevő 5-5 kiló vaddisznóhúsból készíthette el az ételt, amelyet – Borbás Marcsi vezetésével – három tagú zsűri értékelt. S miközben a csapatok tudásuk legjavát bizonyították, azalatt a színpadon vaddisznóhús grillpartira hívták az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában