Szaktudás hiányában

2019.09.02. 14:00

Már a boltost is csalogatni kell

Lasszóval kell jelentkezőt fogni egy-egy álláshelyre, és sokszor a pénz sem számít, ez a somogyi munkaadók tapasztalata.

Kovács Gábor

A vevő helyett ma már a boltost kell csalogatni, a vevő ugyanis jönne, ha van aki kiszolgálja – mondták somogyi kereskedők. A munkaerőhiány néhol már az üzletmenetben is akadályt támaszt; egy háztartási eszközöket forgalmazó, bejáratott üzlet munkaerőhiány miatt egész nyáron zárva tartott, s Kaposváron a Természet patikájába is csak három hónapos kálvária után, jó adag szerencsével talált a tulajdonos bolti eladót.

– Máskor is kerestem már embert, de még sohasem tartott ilyen sokáig – panaszolta Györe Katalin, a biobolt tulajdonosa. – Elkeserítő volt a helyzetünk. Hiába hirdettünk, alig volt érdeklődő, és aki akadt, az sem igyekezett képezni magát, sokan a számítógéphez sem értettek. Azt vettem észre, hogy már a pénz sem számított, hiába ígértem volna többet. A kereskedelmi gyakorlat és az érdeklődés is hiányzott. Megelégedtem volna azzal, ha a jelentkező ismeri legalább a kamillateát és a C-vitamint, de még ez sem volt általános.

Végül egy törzsvásárlójuk csapott fel eladónak, gyesről visszatérve. A mesterember is ritka kincs: egy hónapig várt vízvezeték-szerelőre egy kaposvári olvasónk szorult helyzetben. Végül a megérkező mester azzal indokolta a késedelmet, hogy két embere kilépett, s annyi a munka, hogy nem győzik. A munkavállalók számára persze kedvező, hogy rövid idő alatt el tudnak helyezkedni. Kedvező pályán van a magyar munkaerőpiac, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait kommentálva. Magyarország az európai uniós átlag fölé került a foglalkoztatásban.

Több fiatalt is tanítanának

– A mostaninál is jóval több diákot tudnánk oktatni, igyekszünk rugalmasan és gyorsan alkalmazkodni a somogyi munkaerőpiaci igényekhez – mondta Agócs Attila, a kaposvári Lamping József műszaki szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke. – Az első évfolyamosok havi tízezer forint ösztöndíjat kapnak, később – ha jól tanulnak – akár havi 35 ezer forintot felvehetnek.

Lehet, ha a mostani összeg dupláját fizetnék a fiataloknak, akkor lényegesen többen választanák a szakmai képzést.

Az asztalosok, az ácsok és a festőkön kívül bádogosok is képesítést szerezhetnek, s hiába ér el hazánkban évről évre egyre jobb eredményt az építőipar, a szükségesnél jóval kevesebb a diák. Agócs Attila azt mondta: igény esetén akár homlokzat-hőszigetelő szakma oktatását is elindíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában